Linkovi

Keri se nada obnovi mirovnog procesa


Dok ultranacionalistički novi ministar odbrane Avigdor Liberman izjavljuje da podržava stvaranje Palestine uz Izrael, analitičari ističu da bi predstojeći ministarski sastanak u Parizu, koji ima za cilj okončanje izraelsko-palestinskog sukoba, mogao da dobije “nešto” od Izraela u smislu napretka, mada ne i preokreta u mirovnom procesu.

Nedavna eskalacija nasilja izmedju Izraelaca i Palestinaca ukazuje na to da je sukob postao status kvo za obe strane.

Međutim, postoji tračak nade, sa izraelskim novim ministrom odbrane, političkim jastrebom Avigdorom Libermanom, koji je rekao da podržava "dve države za dva naroda".

Više od dve godine posle sloma mirovnih pregovora, američki državni sekretar Džon Keri nije odustao od nade za trajno rešenje.

“Radiću sa Francuzima, sa Egipćanima, sa arapskom zajednicom, sa globalnom zajednicom u dobroj veri; u nastojanju da vidimo da li možemo naći način da se pomogne stranama da se vrate na put i na kraju vide svoj put do sporazuma o konačnom statusu, koji zadovoljava njihove potrebe i potrebe u regionu ".

Dok upozorava da ministri ne bi trebalo da očekuju previše, analitičari kažu da bi najnovija situacija mogla da pomogne mirovni proces.

“Mogli bi da privole Izrael da donekle pristane na tu ideju, ali izgledi za veliki pomak su prilično mali”, smatra Nejtan Saks iz Instituta Brukings.

Skup u Parizu, koji se održava bez prisustva Izraelaca i Palestinaca, planiran je kao priprema za održavanje međunarodne konferencije ovog leta, na kojoj bi bili postavljeni novi parametri za pregovore o uspostavljanju Palestinske države uz Izrael.

XS
SM
MD
LG