Linkovi

Liberman i zvanično ministar odbrane


Desničarski političar Avigdor Liberman položio je zakletvu na položaj ministra odbrane Izraela, dok brojni izraelski političari smatraju da njihova vlada sve više naginje ekstremizmu.

Liberman je član ultradesničarske partije Izrael Beitnu - “Izrael naš dom”, koja je sada deo vladajuće koalicije. Bio je na nekoliko važnih položaja u vladi, uključujući i mesto ministra inostranih poslova.

Liberman je poznat po oštroj, antiarapskoj retorici, kao što je zagovaranje da se bombarduju palestinski ciljevi, ali kaže da se složio da podrži napore premijera Netanjahua o postojanju dve države na Bliskom istoku.

"Koristim ovu priliku da naglasim da ostajem predan uspostavljanju mira sa Palestincima i svim drugim susedima u regionu. Arapska mirovna inicijativa ima pozitivnih elemenata, koji bi mogli da pomognu u konstruktivnom oživljavanju pregovora sa Palestincima. Spremni smo da pregovaramo sa arapskim državama o uvođenju izmena u postojeću inicijativu, čime bi se uvažile dramatične promene koje su se od 2002. do danas događale u regionu, ali bi inicijativa sačuvala osnovni cilj - dve države za dva naroda".l

Uprkos umerenoj retorici desničarske vlade, palestinski portparol je rekao da je imenovanje ultranacionaliste Libermana, “mešavina ekstremizma i ludila”.

XS
SM
MD
LG