Linkovi

Keri: Prilika za okončanje krvoprolića


Keri i Zarif tokom današnjeg susreta u sedištu Ujedinjenih nacija
Keri i Zarif tokom današnjeg susreta u sedištu Ujedinjenih nacija

Američki državni sekretarm posle razgovora sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom u Njujorku istakao važnost pokušaja da se tokom zasednja Generalne skupštine UN reše neka važna pitanja na Bliskom istoku...

Američki državni sekretar Džon Keri poručio je da Sjedinjene Države predstojeće diplomatske razgovore u Ujedinjenim nacijama tokom zasedanja Generalne skupštine vide kao "veliku priliku" da se okonča krvoproliće u Siriji i Jemenu i ostvari napredak u postizanju mira u tom delu sveta.

Keri je to rekao posle današnjeg razgovora u Njujorku sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom. Keri je naglasio da veliki broj zemalja može da odigra važnu uzlogu u pokušaju da se reše neka veoma teška pitanja na Bliskom istoku.

Kerijev iranski kolega je posle razgovora poručio da planira da se usredsredi na potpunu implementaciju nuklearnog sporazuma koji su Iran i vodeće svetske sile, a među njima i SAD, postigli u julu.

"To je moj prioritet", rekao je Zarif, ali i dodao da situacija u regionu, uključujući i tragediju u Saudijkoj Arabiji ove nedelje, kada je u Meki u stampedu stradalo više od 700 muslimanskih hodočasnika, zahteva da se o njoj razgovara na odgovarajućem međunarodonom forumu.

XS
SM
MD
LG