Linkovi

Keri: Dogovor Izraela i Jordana


Američki državni sekretar tokom današnjeg razgovora sa jordanskim kraljem Abdulahom u Amanu
Američki državni sekretar tokom današnjeg razgovora sa jordanskim kraljem Abdulahom u Amanu

Šef diplomatije SAD specifično naveo da se svi u načelu slažu kada je reč o planu da se uvede 24-satno video nadgledanje svetog mesta u Jerusalimu koje muslimani nazivaju Haram al-Šarif, a jevreji Brdo hrama - koje je u centru pažnje od kada su počele tenzije...

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da su se Izrael i Jordan dogovorili o specifičnim koracima, koji obuhvataju i video nadgledanje, kako bi ublažili tenzije koje su dovele do nasilnih sukoba na lokacijama u Jerusalimu u blizini objekata koje i muslimani i jevreji smatraju svetinjama.

“Svo to nasilje i podsticanje na nasilje mora da prestane", rekao je Keri. "Lideri moraju da vode”.

Keri se novinarima obratio u Amanu, gde se sastao sa jordanskim kraljem Abdulahom i palestinskim liderom Mahmudom Abasom.

U poslednjih nekoliko nedelja, najamnje 10 Izraelaca i oko 50 Palestinaca stradali su u incidentima, a tome treba dodati i današnji - kada je policija ubila Palestinca koji je pokušao da ubode pripadnika izraelskih snaga bezbednosti na kontrolnom punktu na Zapadnoj Obali.

Keri se u poslednja tri dana sastao sa svim izraelsko-palestinskog spora, uključujući i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako je rekao, svi lideri su obećali da će okončati nasilje, što Keri vidi kao "prvi korak" ka sveobuhvatnijem sporazumu.

Keri je specifično naveo da se svi u načelu slažu kada je reč o planu da se uvede 24-satno video nadgledanje svetog mesta koje muslimani nazivaju Haram al-Šarif, a jevreji Brdo hrama - koje je u centru pažnje od kada su počele tenzije. Šef diplomatije SAD preneo je izraelsko obećanje da nema nameru da menja status svetog mesta, i da to mišljenje dele i predstavnici obe verske grupacije, baš kao i izraelska i jordanska vlada.

Keri je naglasio da će Izrael odbaciti bilo kakav pokušaj ili predlog da se promeni kontrola nad Brdom hrama, i da se uloga Jordana kao istorijskog startelja svetog mesta neće menjati.

XS
SM
MD
LG