Linkovi

Izrael ukinuo restrikcije za muslimanske vernike


Palestinski muslimanski vernici u Starom gradu u Jerusalimu posle današnje molitve.
Palestinski muslimanski vernici u Starom gradu u Jerusalimu posle današnje molitve.

Izrael je ukinuo ograničenje godišta muslimanskih vernika na osetljivom mestu u istočnom Jerusalimu, što je potez verovatno namenjen ublažavanju tenzija koje su dovele do smrtonosnog talasa nasilja.

Ograničenja, koja su uspostavljena za svaki petak, od sukoba u septembru, sprečavala su mlađe muslimanske muškarce da uđu u kompleks džamije Al Aksa, koja se nalazi na mestu koje jevreju nazivaju Brdo Hrama. Odluka o ukidanju restrikcija za pristup doneta je u jeku intenzivnih diplomatskih napora za okončanje nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

Izraelska vojska saopštila je da su na Palestinca optuženog da je nožem napao vojnika na Zapadnoj obali, pucali drugi vojnici. Incident se dogodio dan nakon što je američki državni sekretar Džon Keri izrazio oprezni optimizam da je moguće pronaći rešenje za okončanje nasilja. On je govorio posle sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Berlinu.

“Ako strane žele da pokušaju, a verujem da žele da krenu ka smirivanju, mislim da postoji više mogućnosti koje su dostupne i nadam se da će se to dogoditi.”

Netanjahu je ponovio svoje optužbe da je nasilje direktan rezultat palestinskog podstrekavanja, okrivljujući Hamas, Islamiski pokret u Izraelu i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Keri je pozvao Izraelce i Palestince da prestanu da se međusobno optužuju i preduzmu akciju za zaustavljanje nasilja u kojem je stradalo najmanje 8 Izraelaca i oko 50 Palestinaca.

“Sastaću se sa jordanskim kraljem Abdulom u subotu i sa predsednikom Abasom u Amanu i nadam se da će se težnje naroda osetiti kod svih i da ćemo iskoristiti taj trenutak i ustuknuti sa ivice ponora”, kazao je Keri. On se uzdržao od pripisivinja krivice za nasilje.

XS
SM
MD
LG