Linkovi

Keri "oprezni optimista" posle susreta sa Netanjahuom


Američki državni sekretar Džon Keri rukuje se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom pred bilateralni sastanak u Berlinu, 22. oktobra 2015.
Američki državni sekretar Džon Keri rukuje se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom pred bilateralni sastanak u Berlinu, 22. oktobra 2015.

Američki državni sekretar Džon Keri izrazio je "oprezni optimizam" da se može pronaći rešenje kojim bi se zaustavilo smrtonosno nasilje izmedju Izraelaca i Palestinaca.

Američki državni sekretar Džon Keri sastao se danas u Berlinu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, u jeku intenziviranog nasilja u Izraelu.

Posle četvoročasovnog sastanka sa Netanjahuom, Keri je izjavio da bi narendih dana na pregovaračkom stolu mogli da se nadju predlozi koji će uticati na zaustavljanje nasilja.

Keri je rekao da namerava da te predloge iznese u susretima sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i jordanskim kraljem Abdulahom tokom susreta u Amanu.

“Od ključnog je značaja da se prekine sa zapaljivom retorikom i nasiljem i da se pronadje put napred, u cilju ostvarenja danas odsutne mogućnosti za širi proces”, kazao je Keri.

S druge strane, izraelski premijer Netanjahu je izjavio: “Nema sumnje da je talas napada direktno motivisan zapaljivim potezima od strane Hamasa, Islamskog pokreta u Izraelu i žao mi je da kažem, predsednika palestinske uprave Mahmuda Abasa”.

Netanjahu se juče u Berlinu takođe sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je apelovala na obe strane da ulože veće napore da se smiri situacija. Pro-palestinski demonstranti su protestovali zbog Netanjahuove posete, a neki su ga nazvali ratnim zločincem.

Merkel je apelovala na Netanjahua da se uzdrži od politike koja pogoršava konflikt, poput izgradnje izraelskih naselja na teritorijama koje Palestinci smatraju delom svoje buduće države.

“Kada je reč o rešenju sa dve države, smatramo izraelska naselja kontraproduktivnim. To sam ponovila više puta. Moramo učiniti sve da smirimo situaciju i u tom duhu smatram da obe strane moraju dati svoj doprinos”.

U višenedeljnim nemirima stradalo je osam Izraelaca i 50 Palestinaca, a Netanjahu za nasilje okrivljuje palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Izraelska policija danas je pucala na dvojicu Palestinaca navodno umešanih u ranjavanje nožem jednog Jevrejina.

“Znam ga lično, neverovatan momak. Veoma je teško to čuti. Video sam ga . Strašno je videti da je povređen, i uz Božju volju nadam se da će biti dobro”, ispričao je jedan očevidac napada.

Američki državni sekretar Džon Keri planira da razgovara sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom krajem ove nedelje.

Sa Abasom se juče sastao generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun, koji je takođe apelovao na obe strane da se povuku sa ivice, kako je rekao, sveobuhvatnog Palestinskog ustanka.

“Kada dođe do konfrontacije ili nasilja apelovao sam na izraelsku stranu da se maksimalno uzdrži, maksimalno uzdrži. Vi ste regularna armija. Ovo su deca, mlada deca. Molim vas upotrebite svoju političku mudrost i maksimalnu uzdržanost”.

Tokom Banove posete Abasu juče u Ramali, palestinski lider je ponovio apel da UN obezbede međunarodnu zaštitu za kompleks džamije Al Aksa u istočnom Jerusalimu, koji svetim smatraju i muslimani i jevreji, koji ga nazivaju Brdo hrama.

Izrael se usprotivio ideji da bilo kakve strane mirovne snage obezbeđuju to sveto mesto.


XS
SM
MD
LG