Linkovi

Meštani sela Kuzmin na Kosovu zabrinuti zbog misterioznih iskopavanja


Iskopavanja u selu Kuzmin kod Kosova Polja
Iskopavanja u selu Kuzmin kod Kosova Polja

U selu Kuzmin kod Kosova Polja, najverovatnije u potrazi za nalazištima uglja, vrše se iskopavanja na dubini od oko 200 metara. Meštani ovog sela su zbog toga uznemireni, jer ih niko zvanično nije obavestio šta se i zašto kopa, čak i na njihovim njivama. Novinare koji su na poziv meštana posetili Kuzmin ometali su i uznemiravali izvođači ovih radova.

Iskopavanja u selu Kuzmin kod Kosova polja traju već skoro dva meseca. Međutim šta se tačno i zašto kopa, zvanično još nije poznato. Radnik kompanije “Bindi”, koja vrši iskopavanja rekao je novinarima da se utvrđuju potencijalna nalazišta uglja, po nalogu Kosovske energetske korporacije.

"Firma je KEK (Kosovska energetska korporacija, prim. nov). Posle ide “Bindi - Turska".

Novinar: Bindi je vaša firma za koju radite?

Radnik: Jeste, jeste.

Novinar: To je turska kompanija, jel tako?

Radnik: Jeste.

Dva meseca iskopavanja u selu na Kosovu, meštani zbunjeni
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:17 0:00

Predstavnici Kosovske energetske korporacije, koji su u sredu bili na mestu iskopavanja, nisu želeli da razgovaraju sa novinarima, rekavši im da treba da se obrate predstavniku za informisanje.

Ovoj korporaciji Glas Amerike je poslao pitanja - zašto se vrše iskopavanja u selu Kuzmin, ko je i da li je dao saglasnost za to. Međutim, odgovor - za sada - nije stigao.

Meštani kažu da su iskopavanja u početku bila obavljana na državnom zemljištu, a od nedavno čak i tokom noći i na njihovim privatnim parcelama.

„Mi ne znamo šta oni ovde iskopavaju, pretpostavljali smo da je u pitanju ugalj, što se na kraju i ispostavilo. Dešava se to da oni od ljudi ne traže nikakvu pismenu dozvolu da bi ušli na nečije privatno vlasništvo i da bi pravili bušotinu. Oni imaju u planu da naprave više od 130 bušotina na prostoru ovog sela. Ukoliko naprave to mi nemamo života ovde, oni će nas iseliti tim potezom. U 21. veku kad svi traže čist i obnovljiv izvor energije, neko se eto setio da iskopava ugalj, ili je to samo još jedan način kako bi iselili ovo naše srpsko selo odavde“, rekao je novinarima meštanin Stefan Stojković navodeći da je i on od radnika saznao da se radi na pronalaženju uglja.

Jovana Filipović, advokatica i meštanka sela Kuzmin
Jovana Filipović, advokatica i meštanka sela Kuzmin

Advokatica Jovana Filipović, takođe iz sela Kuzmin, kaže da je "najveći problem to što su vlasnici privatnih parcela saznali za sve tek kada su bušotine već nastale na njihovim njivama".

"Nisu dobili nikakav pisani dokument, ni od opštine, niti od vlade, nemamo zvanične informacije o kakvim je radovima i ispitivanjima reč. Ovakvi projekti se moraju raditi jedino na osnovu odluke vlade ili opštine“, kazala je Filipović.

Bivša zamenica ministra životne sredine i prostornog planiranja Milena Zdravković za Glas Amerike kaže da je za ovakve projekte neophodna i saglasnost meštana.

„Ono što je važno jeste da su meštani svakako morali da budu pitani za ovako nešto i da budu obavešteni, na kraju krajeva. Mnoge institucije učestvuju u jednom ovakvom projektu i trebalo bi da bude obaveštena i lokalna samouprava, a naravno i centralne vlasti“, kaže ona.

Zorica Vorgučić, novinarka RTV KIM
Zorica Vorgučić, novinarka RTV KIM

Tokom snimanja kadrova na mestu iskopavanja, na periferiji sela, novinari RTV KIM i RTS-a, kao i meštanka Kuzmina Jovana Filipović, doživeli su neprijatnost od strane radnika kompanije koja izvodi iskopavanja, posle čega je morala da reaguje i policija.

„Mi smo jutros ovde došli na poziv mešana Kuzmina, koji su nas pozvali zbog iskopavanja ovih bušotina na njihovim privatnim imanjima i došli smo da se na licu mesta uverimo o čemu se radi. Zatekli smo tu bagere kako kopaju i tu su bili radnici. Međutim, u jednom trenutku su se ti radnici uznemirili i pozvali su svoje nadležne, izvođače radova. U pitanju je neka turska firma i onda su oni došli i rekli su nam da ne možemo da snimamo i tražili su da obrišemo taj materijal“, rekla je Zorica Vorgučić novinarka RTV KIM, dok je Jovana Filipović dodala:

„Radnici koji rade na ovim mašinama bili su veoma neprijatni prema nama. Fotografisali su privatna vozila, moje vozilo konkretno i vozilo medija, pozvali smo policiju i sada ćemo podneti krivičnu prijavu“.

Jovana Filipović, koja je po zanimanju advokat i novinarka RTV KIM Zorica Vorgučić podnele su u policijskoj stanici u Kosovu Polju krivičnu prijavu protiv radnika firme “Bindi” za uznemiravanje i neovlašćeno fotografisanje.

Udruženje novinara Srbije i negov ogranak na Kosovu protestuju i traže od policije Kosova da utvrdi ko je ometao i uznemiravao novinare, kako bi mogli pred tužilaštvom da pokrenu postupak.

UNS i UNS na Kosovu ističu da niko nema pravo da ometa novinare na profesionalnom zadatku, a posebno ne sme da bez dopuštenja snima registarske oznake njihovih službenih automobila.

XS
SM
MD
LG