Linkovi

Karter: SAD obučavaju samo 60 boraca


Sekretar Karter (levo) i general Martin Dempsi tokom današnjeg pretresa u Senatu

Američki sekretar za odbranu tokom svedočenja u senatskom odboru za oružane snage, kao razlog za tako mali broj boraca u treningu naveo rigorozne provere regruta...

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter izjavio je da su SAD zaključno sa 3. julom, na obuci za borbu protiv Islamske države imale samo oko 60 boraca sirijske opozicije, što je daleko ispod očekivanja.

Sekretar za odbranu je govoreći u senatskom odboru za oružane snage, kao razlog za tako mali broj boraca na obuci naveo rigorozne provere regruta. U okviru programa, koji je pokrenut u maju, u Jordanu i Turskoj, i koji je smatran testom strategije predsednika Obame da uključi lokalne partnere u borbu protiv ekstremista, trebalo je da bude obučeno i do 5.400 boraca godišnje.

Karterovo priznanje o malom broju regruta ide u prilog kritičarima, koji smatraju da je Obamina strategija suviše ograničena da bi imala bilo kakav uticaj na brutalni građanski rat u Siriji.

"S obzirom na mali broj regrutovanih i obučenih sirijskih boraca do sada, sumnjam da možemo da postignemo naš cilj da obučimo nekoliko hiljada njih ove godine. Čak i da program postigne cilj, sumnjam da će napraviti stratešku razliku na bojnom polju. Da, potrebno nam je političko rešenje u Siriji, ali ali nijedno takvo rešenje nije moguće ako je Bašar al-Asad na vlasti", rekao je tokom svedočenja, republikanski senator iz Arizone i predsedavjući senatoskog odbora za oružane snage Džon Mekejn.

Sekretar za odrbanu Ešton Karter je istakao da će se bropj regruta povećati kada SAD nauče kako da ubrzaju proces njihove provere.

"Mi takođe doterujemo svoj plan i program, pokušavamo da dopremo do što većeg broja pripadnika umerene opozicije i primenjujemo lekcije naučene u obuci prvih regruta".

Predsednik Obama još nije objavio da li planira da li će ta grupa boraca dobiti podršku američkih borbenih aviona u slučaju sukoba sa Asadovim snagama. Sekretar Karter je rekao da on veruje da bi sirijskim regrutima bila neophodna neka vrsta američke pomoći, ali da odluka o tome kakva pomoć – još nije doneta.

XS
SM
MD
LG