Linkovi

Protivnik Kremlja Kara-Murza prebačen u zatvorsku bolnicu


ARHIVA: Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza u sudu u Moskvi (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)
ARHIVA: Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza u sudu u Moskvi (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov)

Protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina Vladimir Kara-Murza prebačen je u zatvorsku bolnicu, a advokati mu nemaju pristup već dva dana, rekla je u petak supruga ruskog disidenta.

To je povećalo strahovanja u pogledu sudbine 42-godišnjeg Kara-Murze koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu po optužnici za izdaju i druge optužbe. Riječ je o jednoj od najoštrijih kazni izrečenih Putinovim protivnicima.

Kara-Murza je dva puta otrovan, za što tvrdi da su pokušaji ruske bezbjednosne službe da ga ubije, a za njegovo zdravlje se sve više strahuje od smrti opozicionog lidera Alekseja Navalnog u arktičkoj zatvorskoj koloniji u februaru.

"Vladimir Kara-Murza je prebačen u zatvorsku bolnicu. Njegovim advokatima nije dozvoljeno da ga obiđu", objavila je Evgenija Kara-Murza na društvenim mrežama.

Dodala je da je njen suprug prebačen iz zatvorske kolonije sa maksimalnim obezbjeđenjem (IK-6) u sibirskom regionu Omsk, gdje služi kaznu, u regionalnu zatvorsku bolnicu.

Nakon što su došli u bolnicu, advokatima je rečeno da Kara-Murza nije tamo. Nakon što je prošlo vrijeme za posjetu, potvrđeno im je da je opozicionar pacijent u bolnici.

Osoblje bolnice ni u petak nije dozvolilo pristup advokatima, navodeći da Kara-Murzu pregledaju ljekari, napisala je njegova supuga.

"Advokati zbog toga nisu mogli da vide Vladimira i da osiguraju da je dobro", rekla je Evgenija Kara-Murza i dodala da možda neće moći da ponovo pokušaju da ga obiđu do posle vikenda.

Kara-Murza, istaknuti kritičar Kremlja sa dvojnim rusko-britanskim državljanstvom, pati od neuorološkog poremećaja od kako se teško razbolio 2015. i 2017. godine. Naveo je da je otrovan po nalogu ruske Federalne službe bezbjednosti.

Zatvoren je u aprilu 2023. godine nakoj što je kritikovao rusku vojnu ofanzivu u Ukrajini i od zapadnih zemalja tražio da uvedu sankcije Kremlju.

XS
SM
MD
LG