Linkovi

Policija potisnula demonstrante iz centra Otave


Policija uklanja vozila i prikolice iz "Konvoja slobode" koji je tri nedelje blokirao centar Otave
Policija uklanja vozila i prikolice iz "Konvoja slobode" koji je tri nedelje blokirao centar Otave

Kanadska policija uspela je u nedelju da obezbedi centar Otave ogradama, dok su radnici gradske čistoće uklanjali smeće, posle sukoba policajaca sa kamiondžijama koje su blokirale grad tri nedelje. Uhapšen je 191 demonstrant i uklonjeno 76 vozila.

Protivnici vakcinacije i pandemijskih mera su kamionima i drugim vozilima potpuno blokirali centar Otave, što je navelo premijera Džastina Trudoa da proglasi vanredno stanje i policiji da ovlašćenja da počne da uklanja vozila i demonstrante. Takođe su blokirani i bankovni računi organizatora protesta i onemogućene su im donacije.

Demonstranti su u početku želeli da se ukine uslov obavezne vakcinacije za ulazak u Kanadu, ali je protest prerastao u šire demonstracije protiv vlade Trudoa.

Policija je tokom vikenda upotrebila suzavac i šok bombe kako bi rasterala preostale demonstrante iz centra grada, gde se nalazi i parlament.

Protest u Otavi
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Uhapšeni se terete za različita krivična dela: od ometanja službenih lica, nepoštovanja naredbe suda, napada na policiju, nedozvoljenog posedovanja oružja, kazao je v.d. šefa policije Otave Stiv Bel.

"Nismo potpuno završili sa ovom akcijom. U narednih nekoliko dana policija će biti tu kako bi se uverila da niko više neće doći da okupira naše ulice".

Bel je najavio da će demonstranti koji su pobegli sa lica mesta takođe odgovarati.

V.d. šefa polciije Otave Stiv Bel
V.d. šefa polciije Otave Stiv Bel

"Radimo na tome da ih identifikujemo i kaznimo novčano i krivično. Istraga će biti vođena u narednim mesecima".

Tokom protesta na graničkom prelazu južno od Vankuvera, demonstranti su verbalno i fizički napali i grupu novinara, što se takođe istražuje.

Prvi put u proteklih nekoliko nedelja u centru grada je bilo tiho, jer se nisu čule sirene kamiona.

XS
SM
MD
LG