Linkovi

Kanadska policija upotrebila biber sprej i šok bombe u razbijanju demonstracija


Protest u Otavi
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Protest u Otavi

Kanadska policija upotrebila je biber sprej i šok bombe u akciji razbijanja protesta kamiondžija i građana protiv antipandemijskih mera koji u prestonici traju poslednje tri nedelje.

Policijske snage hapsile su demonstrante tokom deblokade područja pred nacionalnim Parlamentom i sedištem kanadskog premijera.

Zatražili smo vam da se raziđete. Dali smo vam vremena za to. Bili smo spori i metodični, dok ste vi bili agresivni prema policajcima i konjima”, objavila je policija na društvenoj mreži Tviter.

Takođe, u akciji je korišćen razglas kako bi se okupljena masa upozorila da se raziđe ili suoči sa hapšenjem. Neki od privedenih na sebi su nosili pancire, a u torbama i svojim vozilima imali su dimne bombe i druge zapaljive naprave, saopštila je policija.

U subotnjoj akciji policija je razbijala prozore na vozilima – hapseći demonstrante zaključane unutar njih.

Inače, ukupan broj značajno je smanjen tokom prethodnih dana na nekoliko stotina ljudi koji su se nalazili pred policijskim kordonom koji je u međuvremenu napredovao.

Tokom intervencije nije bio upotrebljen suzavac.

Veliki broj organizatora protesta je uhapšen – dok se jedan deo njih razišao. Protestovale su različite grupe ljudi, uglavnom konzervativci, veterani, protivnici vakcinacije, a podršku su dobijali i iz SAD.

Policija je saopštila i da tokom protesta nije bilo ozbiljnije povređenih.

Prvobitni zahtevi demonstranata bili su da se ukine obavezna vakcinacija protiv kovida 19 vozača kao uslov za prelazak granice – ali se protest postepeno preorijentisao u nezadovoljstvo protiv kanadskih vlasti i premijera Džastina Trudoa.

XS
SM
MD
LG