Linkovi

Kanadske kamiondžije blokirale i granične prelaze sa SAD


Kamionidžije su blokirale most koji povezuje Vindzor u Ontariju, u Kanadi i Detroit, u Mičigenu u SAD (Foto: Reuters/Carlos Osorio)
Kamionidžije su blokirale most koji povezuje Vindzor u Ontariju, u Kanadi i Detroit, u Mičigenu u SAD (Foto: Reuters/Carlos Osorio)

Najprometniji granični prelaz između SAD i Kanade bio je zatvoren u utorak, pošto su kanadske kamiondžije blokirale nekoliko traka u znak protesta protiv pandemijskih mera vlade, među kojima je i obavezna vakcinacija kao uslov za ulazak u zemlju.

Kamiondžije su blokirale most Ambasador koji povezuje Vindzor u Kanadi i Detroit u SAD. Kanadska policija je saopštila da je bio blokiran i prelaz u Alberti.

"Nastavljamo da radimo na rešavanju ovog pitanja kako bismo mogli da obezbedimo protok robe preko mosta", rekao je kanadski ministar za javnu bezbednost Marko Mendićino.

Oko 75 odsto ukupnog izvoza Kanade ide u SAD, a preko mosta Ambasador dnevno prođe i do 8.000 kamiona.

Vlasnik mosta, kompanija Internešenal bridž iz Detroita, saopštila je da međunarodni transport preko mosta mora što pre da se obnovi.

Kanadske kamiondžije već dve nedelje protestuju i u Otavi, glavnom gradu, gde je proglašeno vanredno stanje u nedelju. Slični protesti organizovani su u Vankuveru i Torontu.

Policija je saopštila da su demonstranti odlučni da ostanu u centru Otave i da ne prekidaju blokadu.

Šef policije u Otavi Stiv Bel upozorio je i da se u polovini od 418 vozila, koja učestvuju u blokadi, nalaze i deca i da su zabrinuti za njihovo zdravlje zbog hladnoće, buke, ugljen-monoksida i nedostatka sanitarnog čvora.

Kanadski sudija je ranije izrekao zabranu kamiondžijama da koriste sirene, koje su pravile stalnu buku i remetile život stanovnika centra grada.

Protest kamiondžija u centru Otave
Protest kamiondžija u centru Otave

Demonstrante su podržali konzervativci i u Kanadi i u SAD, a među njima je i bivši američki predsednik Donald Tramp koji je kritikovao Trudoa zbog obavezne vakcinacije.

Kanadski premijer Džastin Trudo je u parlamentu rekao da "protesti moraju da prestanu". Ponovio je i da će vlada nastaviti da se "oslanja na nauku", odgovarajući na pitanje poslanika da li će ukinuti pandemijske restrikcije.

XS
SM
MD
LG