Linkovi

Kameron u poseti Avganistanu


Belarusian children eat pancakes during Maslenitsa celebrations, or Shrovetide, in the village of Otradnoye, 150 km (93 miles) south of Minsk, Belarus.
Belarusian children eat pancakes during Maslenitsa celebrations, or Shrovetide, in the village of Otradnoye, 150 km (93 miles) south of Minsk, Belarus.

Premijer Velike Britanije poručio da će njegova zemlja nastaviti da podržava avganistanske snage uprkos tome što planira da do kraja godine povuče sve svoje borbene jedinice iz te zemlje...

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron stigao je u nenajavljenu posetu Avganistanu kako bi se sastao sa liderima nove vlade nacionalnog jedinstva u toj zemlji. Kameron je između ostalih, razgovarao i sa predsednikom Ašrafom Ganijem u predsedničkoj palati u Kabulu.

Kameron je poručio da će Britanija nastaviti da podržava avganistanske snage uprkos tome što planira da do kraja godine povuče sve svoje borbene jedinice iz te zemlje. ((:11))

"Britanija je platila visoku cenu da bi pomogla da se vrati stabilnost u ovu zemlju. Ali al-kaida je ovde obučavala svoje teroriste. Ovde su planirani napadi 11. septembra i brojne druge zavere. A Avganistan oslobođen al-Kaide je i u našem nacionalnom interesu, baš kao i avganistanskom. Danas, posle 13 dugih godina, Avganistan može i mora da sam sebi osigura bezbednost".

Poseta britanskog premijera usledila je svega nekoliko dana pošto je predsednik Gani zvanično preuzeo položaj. Njegov rival na predsedničkim izborima Abdula Abdula preuzeo je funkciju premijera u okviru dogovora o podeli vlasti, postignutog posle višemesečne postizborne krize.

Gani kaže da borba protiv zla ne može da se razdvaja.

"Mi živimo, svidelo nam se to ili ne, u integrisanom svetu u kojem globalne sile, kako za dobro, tako i za zlo, koegzistiraju".

U utorak, zvaničnici iz Avganistana i SAD potpisali su bilateralni bezbednosni sporazum prema kojem će skoro 10 hiljada američkog vojnog i civilnog osoblja, i još 2.000 pripadnika NATO-aostati u toj zemlji i posle 31. decembra, kada ističe rok za povlačenje međunarodnih trupa.

Sporazum omogućava internacionalnoj koaliciji da nastavi da obučava avganistanske snage bezbednosti i sprečava operacije al-Kaide u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG