Linkovi

Ašraf Gani položio zakletvu


Novi predsednik Avganistana Ašraf Gani (desno), i šef vlade, Abdula Abdula tokom ceremonije polaganja zakletve u Kabulu, 29. septembar 2014.
Novi predsednik Avganistana Ašraf Gani (desno), i šef vlade, Abdula Abdula tokom ceremonije polaganja zakletve u Kabulu, 29. septembar 2014.

Novi predsednik Avganistana, Ašraf Gani, danas je položio je zakletvu kao prvi, novi lider otkako su 2001. godine Sjedinjene Države počele operacije u toj zemlji.

Pod oštrim merama obezbeđenja, delegati iz celog sveta prisustvovali su današnjoj svečanosti, održanoj u predsedničkoj palati u Kabulu. Prisutni su bili i avganistanski politički i verski lideri.

U prvom govoru u svojstvu predsednika, Ašraf Gani je zatražio od Talibana i svih militanata da se pridruže avganistanskom političkom procesu i polože oružje:

“Borbe nisu rešenje političkih razlika. Dokazali smo da se politička neslaganja mogu rešiti pregovorima. Zbog toga, pozivam opoziciju, naročito Taliban i Hezb-e-islami da se pridruže političkim razgovorima.“

Nekoliko trenutaka posle polaganja zakletve, Gani je postavio izbornog suparnika, Abdulu Abdulu, na čalo vlade, shodno sporazumu o podeli vlasti, koji je postignut posle više – mesečne krize.

“U ovom važnom istorijskom trenutku naše zemlje, u vladi nacionalnog jedinstva, zasnovanoj na političkom sporazumu, rešeni smo da preduzmemo značajne korake da bismo očuvali islamske vrednosti i osnovne reforme i izvršili izmene na svim nivoima političke i vladine infrastrukture zasnovane na saradnji, međusobnom poverenju, i otvorenosti,“ poručio je Abdula.

Odlazeći predsednik Hamid Karzai, koji je stao na čelo Avganistana posle proterivanja Talibana, predao je funkciju upravljanja zemljom.

Mada je današnja svečanost prošla bez većih problema, u blizini kabulskog aerodroma je eksplodirala bomba, ali se ne zna da li je bilo žrtava. Polaganjem zakletve novog predsednika, označen je prvi, miran prenos vlasti u ratom razorenom Avganistanu.

XS
SM
MD
LG