Linkovi

“Pametni zavoji" mogu da prate i leče rane dijabetičara


"Pametni zavoji"

Svakih 30 sekundi nekome na svetu amputira se ruka ili noga zbog rane od dijabetesa. Univerzitetski istraživači u Kaliforniji razvijaju "pametni zavoj" za koji se nadaju da će promeniti tu sumornu statistiku.

Medicinski inženjer Ehsan Širzai Sani objašnjava da različiti senzori u ovom zavoju mogu da nadgledaju različiti status rane tokom procesa zaceljivanja.

"Vremenom možemo da vidimo šta se dešava u predelu rane i pokušamo da pružimo informacije profesionalcima kako bi doneli pravu odluku", kaže on.

"Pametni zavoji" bi mogli da pomognu dijabetičarima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Senzori u "pametnom zavoju" prate nivo mokraćne kiseline, glukoze, amonijaka i laktata, kao i Ph i temperaturu rane zbog bilo kakvih znakova upale ili bakterijske infekcije.

Zavoj takođe može da primeni nisko električno polje da stimuliše proces lečenja, za koji istraživači kažu da je dokazao da je delotvoran u testiranju na miševima i pacovima.

Testovi na ljudima za pametne zavoje će biti obavljeni kroz Kek medicinsku školu na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Profesor hirurgije na tom univerzitetu Dejvid Armstrong kaže da su implikacije ove tehnologije za amputacije zbog dijabetičkih rana, značajne:

“Posvećeni smo pokušaju da se eliminiše preventivna amputacija, tokom sledeće generacije. Počinje sa pokušajem da se spreči pojava tih rana, a ako se i dogode, pokušavamo da ih učinimo što ređim i što je moguće lakšim. I ono što je najvažnije su ovi alati koje sada imamo, ti inteligentni senzori."

Armstrong ističe da je koncept pametnih zavoja postao praktičniji zbog manjih baterija i obećavajućih istraživanja za napajanje tih zavoja solarnom energijom ili kretanjem pacijenta.

XS
SM
MD
LG