Linkovi

Kako je obeležen Međunarodni dan žena


Šetnja u Kijevu za Međunarodni dan žena (Foto: AP/Efrem Lukatsky)
Šetnja u Kijevu za Međunarodni dan žena (Foto: AP/Efrem Lukatsky)

U Srbiji i mnogim drugim zemljama danas se obeležava 8. mart, međunarodni praznik Dan žena, u znak sećanja na dan kada su žene počele da se bore za socijalnu, radnu i rodnu ravnopravnost. Širom sveta ovaj praznik se različito obeležava, negde i štrajkovima i protestima, na kojima su žene zatražile veću ravnopravnost polova.

Nizom manifestacija Dan žena obeležava se i u Srbiji, a predsednica parlamenta Maja Gojković otvorila je u Domu Narodne skupštine Konferenciju "Žene žive i na selu", kojom počinje nacionalna kampanja i serija skupova i razgovora za ženama sa sela.

Danas počinje i kampanja "Žene koje su izgradile svet", a tim povodom će se medijima obratiti predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador Francuske Frederik Mondolini i zamenica ambasadora Velike Britanije Trejsi Galager.

Mizoginija postaje zamena za dijalog

Ministar za rad i zapošljavanje Zoran Ðorđević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić otvaraju u Starom dvoru izložbu "Osmi mart u Srbiji, Srbija je deo sveta", na kojoj će biti predstavljeno 20 žena iz Srbije, čiji se profili nalaze na Vikipediji.

Povodom Međunarodnog dana žena zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da žene i devojčice u Srbiji ovaj dan i dalje ne mogu da slave u duhu ostvarene ravnopravnosti.

Žene su suočene sa učestalošću porodičnog, partnerskog, seksualnog i drugog nasilja, koje ne samo da se ne smanjuje nego se prenosi i na ulicu i u javni prostor, pa narastajuća mizoginija postaje zamena za dijalog, saopštio je Zaštitnik građana.

Definišući položaj žena u Srbiji, direktorka organka Ujedinjenih nacija za polnu jednakost i jačanje položaja žena u svetu (UN Women) u Srbiji Milena Rikanović je rekla da su žene u nepovoljnijem položaju od muškaraca u gotovo svakoj oblasti društveno-političkog i ekonomskog života u Srbiji. One rade dva i po sata duže od muškaraca na neplaćenim poslovima, zarađuju 16 odsto manje od muškarci sa istom stručnom spremom, izložene su nasilju, a u težem su položaju žene na selu nego u gradu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, prilikom redovne kontrole saobraćaja, čestitali su danas širom Srbije svojim sugrađankama Osmi mart - Dan žena, poklanjajući im cveće kao mali znak pažnje.

Osmi mart u svetu

Više hiljada žena izašlo je na ulice Španije tražeći jednakost kada je reč o platama i položaju žena, a mnoge žene danas nisu otišle na posao.

Za Međunarodni dan žena koji slavi socijalna, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena, učesnice kongresa preduzetnica Hrvatske i regiona na poklon su dobile deterdžent za sudove.

Međunarodni dan žena mogao bi u Sloveniji postati državni praznik ako se usvoji inicijativa Socijalnih demokrata (SD), stranke u koalicionoj vladi premijera Marjana Šarca.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Taj dan se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

XS
SM
MD
LG