Linkovi

Žene na funkcijama, zakoni dobri, ali borba za ravnopravnost žena daleko od kraja


Broj žena na čelnim državnim i političkim funkcijama u Srbiji je visok, pravni okvir koji reguliše rodnu ravnopravnost zadovoljavajući, no ta dva podatka ne daju realnu sliku o sveobuhvatnom položaju žena u društvu, a borba za istinsku ravnopravnost žena daleko je od okončane i dobijene, zaključak je koji se može izvući iz poruka koje su se mogle čuti ovog Osmog marta u Srbiji.

Poziv na intenziviranje borbe za prava žena stigao je i sa samog vrha Vlade Srbije, tačnije sa njene druge pozicije: Vreme je da premijerka Srbije Ana Brnabić "preseče" i odluči "da li će žene u Srbiji da dobiju veća prava ili ne", napisala je u objavi povodom Međunarodnog dana žena "Osmi mart, dan za bunt" potpredsednica Vlade i ministarka za infrastrukturu Zorana Mihajlović.

"Pošteno je da jedna žena donese odluku o tome", napisala je Mihajlović i dodala da je posle višegodišnjeg rada izrađen moderan, evropski Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, ali koji, kako je navela je Mihajlović na svom Fejsbuk profilu, više od šest meseci čeka kod ministra rada i socijalne politike Zorana Đorđevića".

Takođe, ona je rekla da žene nisu "nikakve mašine za rađanje dece" i da "niko, ma kako se zvao i na bilo kojoj funkciji bio i kakvu god odeždu nosio, nema pravo da ih tako doživljava".

I predsednica Vlade Ana Brnabić u svojoj čestitci za Osmi mart poručila je da osvajanje slobode i jednakosti traže hrabrost i istrajnost svih, a da su ključnu ulogu oduvek su imali obrazovanje i poboljšanje ekonomskog i socijalnog statusa žena.

Za žene je veoma važno da se osnaže, da preuzmu inicijativu i prevaziđu prepreke na koje nailaze na svom putu, koristeći sva prava i mehanizme koji im stoje na raspolaganju, poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković u Lučanima. "Ne treba da čekamo da nam neko da ravnopravnost, već moramo da uzmemo stvar u svoje ruke", rekla je Brankica Janković.

Opštinu Lučani posetili su i stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Herši, ambasadorka Australije Džulija Fini, ambasadorka Brazila Izabela Kristina de Azevedo Hejvert i zamenik ambasadora SAD Kurt Doneli gde su razgovarali sa predsednicom opštine Lučani Vesnom Stambolić, preduzetnicama, ženama koje se nalaze na rukovodećim položajima u lokalnoj samoupravi i članicama lokalnih organizacija koje se bave osnaživanjem žena.

Žene na selu ugroženije od žena u gradovima

Podaci o neravnopravnosti žena izneti su i na konferenciji o ženama iz rurаlnih krаjevа, i tom prilikom predsednicа Skupštine Srbije Mаjа Gojković ocenila da su žene na selu često zanemarene i diskvalifikovane u odnosu na one u gradu. One se suočavaju sa brojnim dodatnim izazovima u odnosu na žene u urbanim sredinama - nedostatkom posla, razumevanja, lošim pristupom zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, kao i problemom migracija i pražnjenja seoskih sredina, rekla je Gojković.

Šef Delegacije Evopske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da EU podržava napore Vlade Srbije da ojača položaj žena u ruralnim sredinama. U tom cilju početkom godine pokrenut je projekat EU IPARD vredan 145 miliona evra, u kome se dve od sedam mera iz programa tiču ženskog preduzetništva.

Prema podacima koje je izneo Fabrici, žene proizvode polovinu svetske hrane, negde i do 80 odsto, pri čemu je od 10 gladnih ljudi sedam žena. Žene poseduju manje od 50 odsto zemlje i dva odsto imovine, obavljaju dve trećine svih poslova, a samo 10 odsto njih ima prihode, rekao je Fabrici.

Šefica regionalne kancelarije UN žene Sabina Frejzer ocenila je da je u poslednjim decenijama napredak na polju ravnopravnosti polova bio spor i nejednak, a da problemi i diskiriminacija sa kojima se suočavaju žene u Srbiji i regionu postoje i u Severnoj Americi i Evropi.

Žene su za iste poslove manje plaćene od muškaraca, nisu plaćne za posao koji obavljaju kod kuće, rekla je Frejzer i navela primer Italije gde su one tri puta manje plaćene zaisti posao od muškaraca.

Predstavnica UN je kao dobro ocenila to što Srbija za rodno budžetiranje izdvaja najviše sredstava u regionu i što broj budžetskih korisnika raste.

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović je, govoreći o projetkima koje je sektor za demografiju i populacionu politiku finansirao u 15 ruralnih opština u Srbiji, navela da 10 odsto žena u tim opštinama ima osnovnu školu, 17 odsto upravlja gazdinstvom, ali su od tog broja dve trećine udovice. Posao države je da ojača ekonomiju, što će poboljšati položaj žena, ocenila je ministarka.

Na konferenciji posvećenoj rasvetljavanju opresivnih rodnih normi i obrazaca i rodno zasnovanog nasila, koju je organizovao Beogradski centar za ljudska prava prikazan je tematski animirano-igrani film Alma, a mladi iz zajednica Novog Pazara, Sjenice i Prijepolja razmenili su iskustva i mišljenja o položaju žena u svojim sredinama.

Tijana Milošević iz stručne službe za pravnu pomoć Poverenice za zaštitu ravnopravnosti je rekla da Srbija ima relativno valjan pravni okvir u domenu zabrane diskriminacije i rodne ravnopravnosti. Međutim, pravna jednakost nije dovoljna, s obzirom na to da su zbog određenih običaja i društvenih obrazaca ponašanja, žene i dalje u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce", rekla je Milošević.

Ambasadori u akciji #IAmHeForShe

Nekoliko ambasadora zapadnih zemalja u Srbiji pridružilo se kampanji #IAmHeForShe (ja sam on za nju), u sklopu zalaganja za rodnu ravnopravnost.

Američki ambasador Kajl Skot objavio je na Tviteru sliku s prijema povodom odlaska italijanskog ambasadora Đuzepea Manca na kojoj su diplomate koje su prihvatile "#IAmHeForShe" izazov.

EU info centar je naveo da je u Srbiji prvi put lansirana kampanja solidarnosti "HeForShe". Podrška kampanji za rodnu ravnopravnost se može izraziti i objavljivanjem fotografije s natpisom "#JaSamHeForShe".

XS
SM
MD
LG