Linkovi

Uz pomoć međunarodne zajednice opada sloboda izražavanja u Srbiji


Mediji u Srbiji, ali i sve ostale demokratske slobode i institucije su u ozbiljnoj krizi, koju sa svoje strane podržavaju zarad „stabilnosti“ i političari Evropske Unije i SAD, zaključak je Izveštaja o stanju slobode medija u Srbiji u razdoblju april 2017. – mart 2018.

Izdanje Naprednog kluba, koje je predstavljeno na engleskom jeziku, govori da je proces urušavanja ustanova, preuzimanja i marginalizacije medija dosegao je razmere posle kojih je nemoguće govoriti o tome da je Srbija demokratska država.

Izveštaj ukazuje na metode uspostavljanja autokratske vlasti koje su primenjene posredstvom zloupotrebe privatnih i paradržavnih medija, zloupotrebe državnih i fondova javnih preduzeća radi finansiranja određenih medija, te zloupotrebe procesa privatizacije medija radi učvršćivanja aktuelnog režima.

Video: Vuk Jeremić o stanju medija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, kaže da su društvene mreže još jedino mesto u Srbiji gde može da se čuje i neko drugačije mišljenje, s obzirom na to da su svi ostali mediji u zemlji ne daju dovoljno prostora kada je izveštavanje o opozicionim strankama reč.

On se osvrnuo i na izjavu ministara za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, koji je rekao da je predsedniku Aleksandru Vučiću prosledio predlog o formiranju radne grupe za odbranu od lažnih vesti. Prema oceni Jeremića, on se boji da je ovakav potez nešto što se može tumačiti kao odluka političara na vlasti da se uguše i poslednji medijski prostor u Srbiji gde još uvek postoji i može da se čuje i vidi opoziciono mišljenje.

Urušavanje demokratije i institucija je možda najvidljivije u srpskom parlamentu, gde je jasno nepoštovanje zakona od strane poslanika, a možda i najapsurdniji slučaj opstrukcije do sada od strane vladajuće stranke koja na sopstveni predlog zakona ulaže amandmane, da bi potom ta stranka i glasala protiv tih istih amandmana.

Video: Vuk Jeremić o radu Skupštine Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Godina u kojoj su organizovani predsednički i lokalni izbori u Beogradu donela je nove i dalekosežne promene u odnosu vlasti prema medijima, a jedna od preporuka ovog izveštaja, posle uočenih nepravilnosti kada su političke kampanje u pitanju, je uvođenje ravnopravnosti političkih subjekata u medijima i precizno definisanje odnosa prema funkcionerskim kampanjama u okviru pravila o medijskom predstavljanju učesnika na izborima.

XS
SM
MD
LG