Linkovi

Juratović: Evrointegracije nisu pregovori, već ispunjavanje uslova za ulazak u EU


Poslanik nemačkog Bundestaga iz Socijaldemokratske partije Josip Juratović na skupu o evrointegracijama Srbije, u Beogradu, 18. februara 2020.

Evropska unija ima razumevanja za privremenu saradnju Srbije sa Rusijom i Kinom, ali, kako je ukazao poslanik nemačkog Bundestaga iz Socijaldemokratske partije Josip Juratović, postoji skepsa što se tiče političkih odnosa.

"Ne možete imati bliske političke odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i Komunističkom partijom Kine i istovremeno tvrditi da delite vrednosti EU", poručio je Juratović u utorak na skupu o evrointegracijama Srbije u poslednje četiri godine.

O samim integracijama Juratović kaže:

"To nisu pregovori, nego je to ispunjavanje uslova da bi se ušlo u Evropsku uniju. Ali to je samo jedna strana - druga strana je da je to proces da bi stvorila funkcionalna država. Da bi se rergion i sama Srbija mogla razvijati potrebne su funkcionalne institucije".

Poslanik nemačkog Bundestaga iz Socijaldemokratske partije Josip Juratović na skupu o evrointegracijama Srbije, u Beogradu, 18.
Poslanik nemačkog Bundestaga iz Socijaldemokratske partije Josip Juratović na skupu o evrointegracijama Srbije, u Beogradu, 18.

Za ostvarenje osnovnih ljudskih prava i medijskih sloboda nisu potrebne investicije, istakao je Juratrović i izrazio nadu da će se na Zapadnom Balkanu probuditi demokratski duh.

On je ukazao na to da političke elite krše sopstvene ustave i ocenio da će u regionu sve ostati problematično ako se ne izgrade demokratska svest i vrednosti:

"Mi svi znamo da medijske slobode na funkcionišu, da je nezavisno sudstvo upitno. Mi to sve znamo. I mi to možemo sankcionisati kroz predpristupne pregovore, ili možda finansije, sve to možemo. Ali sami ste malo pre rekli - sa sankcijama nećemo pogoditi njih, nego vas", istakao je Juratović.

Kako je rekao Juratović, potrebno je postaviti suštinsko pitanje - kada će mi život biti bolji, a ne da li će granica prolaziti kroz ovo ili ono selo? U tom kontekstu on je ocenio da mora doći nova generacija, "svesna da je napredak svake države moguć samo kroz saradnju sa susedima".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG