Linkovi

Varhelji o novoj metodologiji i investicionom planu za Zapadni Balkan


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, Foto: VOA

Komesar za proširenje Evropske Unije (EU),Oliver Varhelji, izjavio je da nova metodologija pruža mogućnost Srbiji da se uključi u izmenjeni pristupni proces i naveo da su srpske vlasti već pokazale interesovanje.

Nova metodologija može biti brža i baš zato vidim interes srpske starne”, rekao je Varhelji na konferenciji posvećenoj reformi politike proširenja, koju je u Briselu organizovao Centar za evropsku politiku.

On je ponovio stav da nije dobro menjati pravila tokom igre i da je zato ostavljena mogućnost Beogradu sa odluči da li želi da se priključi ovom procesu i dodao da je predsednik Aleksandar Vučić već pokazao interesovanje

Komesar Varhelji kaže da Investicioni plan za Zapadni Balkan treba da smanji razlike između ekonomija EU i regiona, dovede do privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta i vrati mlade i radnu snagu na Zapadni Balkan.

Investicioni plan je, inače, bio tema sastanka sa liderima Zapadnog Balkana, u organizaciji predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Ideja Investicionog plana je da se, pored svega što već EU radi na Zapadnom Balkanu, privuku i drugi izvori, kao što su međunarodne finansijske institucije i bilateralna saradnja”, rekao je Varhelji za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Investicioni plan za razvoj Zapadnog Balkana, pored nove metodologije pristupanja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ”treći stub” novog pristupa EU politici proširenja i Zapadnom Balkanu.

On je ocenio da su velike razlike između ekonomija EU i Zapadnog Balkan ”najveći problem i koren svih drugih problema”.

Koje oblasti će pokrivati i na kojim će se principima i fondovima zasnivati najavljeni Razvojno-investicioni plan za Zapadni Balkan, Varhelji kaže da se još radi na tačnom lociranju ekonomskih oblasti i mogućnosti saradnje i ulaganja u cilju privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta u regionu.

Kao osnovne oblasti budućeg investiranja u region Zapadnog Balkna on navodi transportnu mrežu, energetiku, obazovanje kao i programe Digitalne agedne i Zelenog plana.

Jedan od najvećih problema među zemljama regiona, u oblasti trgovine, pored granica, je nedostatak transportne infrastrukture. Ako uspemo da ih već sad u potpunosti integrišemo u Panevropsku transportnu mrežu, što podrazumeva naše investicije i pravila, ceo region će dobiti mogućnost dugoročnog predvidljivog planiranja”, objašnjava Varhelji.

Kada je reč o energetici, Varhelji kaže da se zemlje Zapadnog Balkana pozivaju da se, koliko im sredstva to dozvoljavaju, uključe u Zelenu agenda, a da će im EU, dodatno pomoći u oblasti obnovljive energije, energetske efikasnosti, odlaganje otpada i ”svuda gde pokažu intersovanje”.

Kako je najavio, pomoć kroz novi Investicioni plan treba očekivati i u uspostavljanju adekvatnog obrazovnog sistema u regionu, koji bi bio kompetitivan, kao i u privlačenju direktinih stranih investicija i otvaranju novih radnih mesta na lokalnom nivou.

Tako da se radna snaga, koju je Zapadni Balkan izgubio, počne vraćati i ima budućnost u sopstvenoj zemlji”, rekao je Varhelji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG