Linkovi

Meteorolozi: El Ninjo će uticati na rast globalnih temperatura


Žena i dete iz Somalije čekaju da im se pruži mesto za smeštaj u kampu za raseljene ljude usred suše na periferiji Doloua. Somalija, 20. septembar, 2022. (Foto: AP/Jerome Delay)

Globalne temperature će verovatno dostići novi vrhunac ove godine sa predviđenim nastankom El Ninja, prirodnog fenomena koji je obično povezan sa zagrevanjem planete.

"Razvoj El Ninja verovatno će dovesti do novog povećanja globalnog zagrevanja i povećati šanse za obaranje rekorda kada je reč o temperaturama“, saopštio je Peteri Talas, generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (SMO).

To je loša vest za globalnu borbu protiv klimatskih promena. Talas je napomenuo da je početak El Ninja usledio posle osam najtoplijih godina u istoriji “iako smo imali hladnu La Ninju protekle tri godine i to je delovalo kao privremena kočnica u globalnom porastu temperature."

El Ninjo je klimatski fenomen povezan sa zagrevanjem površinskih temperatura okeana u centralnom i istočnom tropskom Pacifiku. Sa druge strane, La Ninja se odnosi na periodično hlađenje temperature površine okeana.

Nedavni neobično dugotrajni period La Ninje, koji je počeo 2020, sada je završen.

Vilfran Mufuma Okia, šef regionalnog odeljenja SMO pitanja klime, rekao je da naučni modeli pokazuju da je La Ninja trenutno u neutralnom stanju i da se kreće u drugu fazu.

"U narednih nekoliko meseci od maja do jula, imamo 60 odsto šansi da uđemo u El Ninjo fazu. Ta verovatnoća će se povećati na 70 odsto u periodu od jula do avgusta, pa čak i na 80 odsto ako prođemo avgust “, rekao je on. "Ali, naravno, osim toga, ne možemo mnogo da kažemo."

Polje trave je popucalo zbog suše tokom izuzetno visokih letnjih temperatura u Rondi, Španija, 27. april, 2023. (Foto: Reuters/Jon Nazca)
Polje trave je popucalo zbog suše tokom izuzetno visokih letnjih temperatura u Rondi, Španija, 27. april, 2023. (Foto: Reuters/Jon Nazca)

On je rekao da će evolucija El Ninja ove godine promeniti vremenski i klimatski obrazac širom sveta, u poređenju sa onim što je postojalo u poslednje tri godine La Ninje.

"Ako razmišljamo o La Ninji kao o nekoj vrsti prekida u zagrevanju jer odgovara hlađenju okeana, što bi normalno trebalo da uspori porast temperature, El Ninjo će podstaći rast temperature globalno".

"Očekujemo da ćemo u naredne dve godine imati ozbiljno povećanje globalne temperature“, rekao je on.

Naučnici podsećaju da se koncentracije dva važna gasa koji izazivaju efekat staklene bašte - metana i ugljen-dioksida koji vode globalnom zagrevanju i klimatskim promenama - znatno povećavaju tokom El Ninja.

SMO kaže da se efekat na globalne temperature obično javlja godinu dana posle pojave El Ninja i verovatno će postati očigledan 2024.

Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (SMO) Peteri Talas govori na konferenciji za novinare na kojoj je objavljen godišnji pregled klime, Ženeva, 21. april, 2023. (Foto: AFP /Fabrice Coffrini)
Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (SMO) Peteri Talas govori na konferenciji za novinare na kojoj je objavljen godišnji pregled klime, Ženeva, 21. april, 2023. (Foto: AFP /Fabrice Coffrini)

"Svet treba da se pripremi za razvoj El Ninja, koji je često povezan sa povećanom vrućinom, sušom ili kišama u različitim delovima sveta“, rekao je Talas.

"To bi moglo da donese predah od suše u Afričkom rogu i drugih uticaja vezanih za La Ninju, ali bi takođe moglo da izazove ekstremnije vremenske i klimatske događaje."

Na primer, SMO kaže da će El Ninjo verovatno izazvati jake padavine u delovima Južne Amerike, južnih Sjedinjenih Država, Afričkog roga i centralne Azije.

Nasuprot tome, El Ninjo može da izazove i ozbiljne suše u Australiji, Indoneziji i delovima južne Azije.

Pošto dve El Ninjo manifestacije nisu iste i efekti delom zavise od vremena u godini, meteorolozi kažu da će SMO i Nacionalna meteorološka i hidrološka služba pažljivo pratiti razvoj događaja.

XS
SM
MD
LG