Linkovi

Džozefin Bejker dobila najveće priznanje Francuske


Francuski predsednik Emanuel Makron odaje poštu američko-francuskoj umetnici Džozefin Bejker u pariskom Panteonu, 30. novembra 2021.

Slavna američka pevačica i plesačica Džozefin Bejker postala je prva crnkinja čiji će posmrtni ostaci počivati u pariskom Panteonu - mauzoleju francuskih velikana. To je najveća počast koju dodeljuje Francuska.

Legendarna zabavljačica Džozefin Bejker pevala je da ima dve ljubavi — “J’ai Deux Amours” — svoju zemlju i Pariz.

Rođena je u Sent Luisu u Mizuriju ali je, kada je došla da nastupa u Parizu, uživala u životu oslobođenom od sistemskog rasizma i segregacije koji su postojali u njenoj zemlji. Brzo je postala zvezda pariskog društva, dok su ljudi hrlili da vide njene nastupe u gradskim noćnim klubovima.

ARHIVA - Na fotografiji snimljenoj 6. marta 1961. Džozefin Bejker pozira u teatru Strand u Njujorku.
ARHIVA - Na fotografiji snimljenoj 6. marta 1961. Džozefin Bejker pozira u teatru Strand u Njujorku.

Nastanila se u Francuskoj, a vreme provodila delom u Parizu, a delom u zamku koji je kupila na jugozapadu zemlje.

Bejker je postala Francuskinja kada se udala, a čim je počeo Drugi svetski rat, pridružila se francuskom Pokretu otpora, rekavši: "Želim da sebe dam Francuskoj, radite sa mnom šta želite."

Slava joj je dobro služila u toj ulozi - mogla je da bezbedno prenosi šifrovane poruke u muzičkim notama. U svom zamku je skrivala borce Pokreta otpora kao i Jevreje koji su bežali od nacista.

U Sjedinjenim Državama se borila protiv rasizma i postala aktivna u pokretu za građanska prava. Prema rečima njenih rođaka, bila je tužna što je morala da napusti rodnu zemlju da bi bila tretirana na isti način kao i drugi.

ARHIVA - Američka pevačica i plesačica Džozefin Bejker dobija francusku Legiju časti 19. avgusta 1961.
ARHIVA - Američka pevačica i plesačica Džozefin Bejker dobija francusku Legiju časti 19. avgusta 1961.

U utorak je postala prva crnkinja, prva Amerikanka i prva profesionalna zabavljačica koja je ušla u Panteon u kome počiva samo nekoliko desetina francuskih velikana, među kojima su Viktor Igo, Volter i Marija Kiri.

Na potresnoj ceremoninji, francuski predsednik Emanuel Makron je Bajker nazvao "izuzetnom ličnošću" koja je oličenje francuskog duha. Istakao je i da se borila za slobodu i jednakost svih. Ispred Panteona puštana je njena muzika gledaocima koji su došli da prisustvuju istorijskom trenutku.

Na zahtev njene dece, posmrtni ostaci Bejker ostaće u Monaku gde je sahranjena. Umesto toga, spomen ploča je postavljena na kenotaf u kome se nalazi zemlja sa četiri mesta najdraža njenom srcu - Sent Luisa, Pariza, njenog zamka i Monaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG