Linkovi

Povratak proslave Dana Bastilje na Jelisejska polja


Vojnici marširaju Avenijom Jelisejska polja (Šanzelize) tokom parade na Dan Bastilje, 14. jul 2021. (Foto: Reuters)
Vojnici marširaju Avenijom Jelisejska polja (Šanzelize) tokom parade na Dan Bastilje, 14. jul 2021. (Foto: Reuters)

Proslava Dana Bastilje u Francuskoj, iako smanjenog obima, vratila se - posle jednogodiušnje pauze zbog pandemije Kovida 19 - na čuvena Jelisejska polja u Parizu.

Francuski zvaničnici ograničili su broj ljudi kojima je bio dozvoljen pristup na 10 hiljada, što je više nego dvostruko manje od uobičajenih 25 hiljada, koji se obično poređaju duž čuvenog bulevara kako bi pratili tradicionalnu vojnu paradu.

Pristutni su, prema izveštajima, morali da pokažu specijalne propustnice, kao dokaz da su potuno vakcinisani, da su se nedavno oporavili od virusa ili imali negativan test na koronavirus. Zbog snažne kiše paradi je prisustvovalo manje ljudi.

Ceremoniju je vodio francuski predsednik Emanuel Makron, dok je oko 5.000 vojnika marširalo Avenijom Šanzelize, a nadletali ih francuski ratni avioni tradicionalno ispuštajući dim u boji francuske zastave.

Posebna počast na ovogodišnjoj paradi ukazana je evropskoj jedinici specijalnih snaga, koju su predvodili Francuzi, poznatoj po imenu Takuba, čiji su pripadnici poslati u region Sahela u Africi. Vojnu paradu otvorilo je oko 80 vojnika iz Švedske, Estonije, Italije, Belgije, Portugala i Holandije.

Prošle godine, zbog koronavirusa, parada je otkazana, a umesto nje održana je ceremonija u čast zdravstvenih radnika u prvim borbenim redovima. Bilo je to prvi put od završetka Drugog svetskog rata da parada za Dan Bastilje nije održana.

Francuski državni praznik obeležava se u znak sećanja na upad u Bastilju, tvrđavu u kojoj su držani politički zatvorenici, 14. jula 1789. godine. Taj događaj smatra se početkom Francuske revolucije.

XS
SM
MD
LG