Linkovi

Jordan nastavlja vazdušnu kampanju protiv ID


Slika sa video snimka bombardovanja nepoznatih delova Sirije koji je jordanska vojska dostavila jordanskoj televiziji
Slika sa video snimka bombardovanja nepoznatih delova Sirije koji je jordanska vojska dostavila jordanskoj televiziji

Ratno vazduhoplovstvo te zemlje treći dan zaredom gađalo ciljeve ekstremističke organizacije, još nema potvrde da je u jednom od ranijih vazdušnih udara stradala američka humanitarna radnica Kejla Mjuler....

Jordanski ratni avioni gađali su ciljeve Islamske države treći dan zaredom, dok je tvrdnja ekstremista da je u jednom od takvih vazdušnih napada ubijena Amerikanka Kejla Mjuler, koju su držli kao taoca, ostala nepotvrđena.

Jordan je pokrenuo kampanju napada da bi se osvetio za ubistvo svog pilota, kojeg su pripadanici islamske države uhvatili u decembru.

Porodica američke humanitarne radnice iz Arizone juče je objavila saopštenje u kojem izražava nadu da je ona i dalje živa, pošto je prethodno Bela kuća saopštila da nema dokaze koji bi potvrdili navode ekstremista da je Kejla Mjuler stradala.

Sumnje u istinitost ekstremističkih tvrdnji pojavile su se pošto su jordanske vlasti otkrile da je njihov pilot ubijen čak mesec dana pre nego što je Islamska država objavila snimak njegove smrti.

Jordanski zvaničnici nazivaju tvrdnje islamske države o smrti Kejle Mjuler "kriminalnom propagandom". Ministar spoljnih poslova Naser Džudeh je na svom tviter nalogu napisao da je to "stari i bolesni trik koji decenijama koriste teroristi i diktatori".

Bosanski državljani pomagali teroristima

U međuvremenu, američki Sekretarijat za pravosuđe podigao je optužnicu protiv šest bosanskih imigranata zbog slanja novca i opreme teroristima u inostranstvu, između ostalih i borcima Islamske države i al-Kaide u Iraku. Svi optuženi terete se za kovanje zavere da obezbede i obezbeđivanje materijalne podrške i sredstava za teroriste. Protiv dvojice takođe je podignuta optužnica za kovanje zavere za ubistvo i sakaćenje osoba u stranoj zemlji. Petorica optuženih su uhapešena, dok se šesti nalazi u inostranstvu. Sva šestorica bosanskih imigranata živela su u SAD legalno, u tri različite države - Njujorku, Ilinoisu i Misuriju, a trojica imaju američko državljanstvo.

XS
SM
MD
LG