Linkovi

ID objavila snimak ubistva jordanskog pilota


Čovek za koga se veruje da je jordanski pilot Muat al-Kaseasbeh, u zarobljeništvu Islamske države
Čovek za koga se veruje da je jordanski pilot Muat al-Kaseasbeh, u zarobljeništvu Islamske države

Jordan je potvrdio da je pilot Muat al-Kaseasbeh - ubijen, uz obećanje da taj brutalni čin neće proći nekažnjeno. U Vašingtonu, predsednik Obama je osudio ubistvo kao dokaz "varvarstva" Islamske države.

Jordan je potvrdio da je Islamska država ubila jordanskog pilota koga je držala kao taoca, nakon što se na internetu pojavio video snimak na kome se, po svemu sudeći, vidi pilot kako je živ spaljen u jednom kavezu. Video snimak je objavljen danas ail jordanska državna televizija navodi da je pilot, Muat al-Kaseasbeh, ubijen 3. januara.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je video snimak, ukoliko se potvrdi njegova autentičnost, još jedan dokaz “zlodela i varvarstva” grupe Islamska država. Predsednik je rekao da su ekstremisti rukovodjeni, kako je rekao, “bankrotiranom ideologijom” i da ih samo interesuju smrt i uništenje. Obama je poručio da će ovaj čin samo udvostručiti budnost i rešenost koalicije koju predvode SAD da poraze ekstremiste Islamske države u Iraku i Siriji.

Pilot Muat al-Kaseasbeh bio je u središtu kompleksnog plana razmene zatvorenika i talaca, u koji su bili uključeni Jordan, Japan i iračka pobunjenica koja u Jordanu čeka izvršenje smrtne kazne. Jordan je juče obećao da će osloboditi iračku zatvorenicu Sadžidu al-Rišavi ako dobije dokaz da je pilot još živ.

Islamska država zarobila je jordanskog pilota prošle godine, kada mu se avion srušio u Siriji.

XS
SM
MD
LG