Linkovi

Čovek se zapalio u Japanu u znak protesta zbog državne sahrane Šinza Abea


Policija i vatrogasci istražuju mesto na kojem se čovek u znak protesta zapalio, u Tokiju, 21. septrembra 2022.
Policija i vatrogasci istražuju mesto na kojem se čovek u znak protesta zapalio, u Tokiju, 21. septrembra 2022.

Japanski zvaničnici i novinske kuće ob javili su da se jedan stariji čovek zapalio ispred premijerove kancelarije u Tokiju u sredu, u očiglednom protestu zbog državne sahrane bivšeg premijera Šinza Abea sledeće nedelje.

Novinski izveštaji kažu da je muškarac, za koga se veruje da je u 70-im godinama, zadobio opekotine na velikom delu tela, ali je bio pri svesti kada je odveden u bolnicu. On je navodno policiji rekao da se namerno polio uljem i zapalio.

U blizini je pronađena beleška koju je napisao u kojoj je rekao da se snažno protivi Abeovoj sahrani. Kako se navodi, povređen je policajac koji je pokušao da ugasi požar.

Abe, japanski premijer sa najdužim stažom, ubijen je 8. jula dok je držao govor na predizbornom skupu u gradu Nara na zapadu zemlje. Osumnjičeni napadač, koji je uhapšen na licu mesta, navodno je bio ljut zbog sumnje na Abeovu vezu sa Crkvom ujedinjenja sa sedištem u Južnoj Koreji, koju je okrivio za finansijsku propast svoje majke.

Abe je dugo predvodio vladajuću japansku Liberalno-demokratsku partiju, koja je nedavno otkrila da skoro polovina njenih poslanika ima veze sa Crkvom ujedinjenja. Otkrića su postepeno okrenula javno mnjenje protiv državne sahrane Abea, kao i podrške aktuelnom premijeru Fumiju Kišidi. Kišida je branio ceremoniju, rekavši da Abe zaslužuje tu čast zbog svog rekordnog staža i međunarodnog statusa.

Sahrana je zakazana za sledeći utorak, 27. septembra, a očekuje se da će prisustvovati oko 6.000 ljudi, uključujući potpredsednicu SAD Kamalu Haris.

XS
SM
MD
LG