Linkovi

Bivši japanski premijer Šinzo Abe ubijen na predizbornom mitingu


Šinzo Abe upucan je s leđa, na mitingu u gradu Nara
Šinzo Abe upucan je s leđa, na mitingu u gradu Nara

TOKIO - Šinzo Abe, bivši japanski premijer, preminuo je posle ranjavanja vatrenim oružjem tokom predizbornog mitinga, prenosi japanski NHK.

Abe je upucan s leđa, samo nekoliko minuta pošto je počeo predizborni govor u gradu Nara.

Helikopterom je prebačen u bolnicu, ali nije disao i srce mu je stalo, pa je u bolnici proglašena smrt, javlja NHK.

Prebacivanje Šinzo Abea u bolnicu helikopterom
Prebacivanje Šinzo Abea u bolnicu helikopterom

Policija je uhapsila osumnjičenog za ubistvo na licu mesta. Napad je šokirao Japan, jednu od najbezbednijih zemalja na svetu sa najstrožim zakonima o oružju.

"Jednostavno sam bez reči posle vesti o Abeovoj smrti", rekao je novinarima japanski premijer Fumio Kišida.

Prethodno je, dok su lekari pokušavali da reanimiraju bivšeg premijera, poručio da je "napad brutalan čin koji se dogodio tokom izbora - koji su osnova demokratije - i apsolutno je neprihvatljiv".

Policija za ubistvo bivšeg premijera sumnjiči 41-godišnjaka koji je uhapšen. NHK je preneo da je osumnjičeni Tecuja Jamagami, bivši pripadnik japanske mornarice, izjavio da je bio nezadovoljan Abeom i da je želeo da ga ubije.

Osumnjičeni je ispričao policiji da je bio nezadovoljan "određenom organizacijom" i verovao da je Abe bio njen deo, i da to nije imalo veze sa politikom. Policija je saopštila da nije jasno da li neimenovana organizacija uopšte postoji, te da istražuje da li je napadač delovao sam.

NHK je prikazao snimak na kojem Abe govori na mitingu ispred železničke stanice, a potom se čuju dva pucnja. Ubrzo se vide kako pripadnici obezbeđenja sklanjaju čoveka u sivoj majici i bež pantalonama.

Osumnjičeni za ubistvo Abea uhvaćen je na licu mesta
Osumnjičeni za ubistvo Abea uhvaćen je na licu mesta

Abe je bio dva puta na mestu premijera i sišao sa funkcije 2020, navodeći zdravstvene probleme kao razlog. Ali, ostao je dominantna figura u vladajućoj Liberalno-demokratskoj partiji.

Reakcije iz sveta: Šok, tuga, bes

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je da je "šokiran, revoltiran i duboko ožalošćen" vešću o smrti bivšeg japanskog premijera.

"To je tragedija za Japan i sve koji su ga poznavali...Bio je pobornik saveza naše dve nacije i prijateljstva naših naroda. Njegova vizija slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika će biti trajna...Čak i dok je napadnut radio je na demokratiji", poručio je Bajden u saopštenju.

Takođe je naložio da se zastave u SAD spuste na pola koplja do 10. jula.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da je Abeovo ubistvo "izuzetno uznemiravajuće i šokantno" i ocenio da je reč o lideru sa velikom vizijom.

Blinken je kazao da je za SAD Abe bio "izuzetan partner" koji je odnose dve zemlje podigao na viši nivo.

Odlazeći britanski premijer Boris Džonson tvitovao je o "veoma tužnoj vesti o Abeovoj smrti".

"Mnogi će se sećati njegovog vođstva u neizvesnim vremenima. Moje misli su uz njegovu porodicu, prijatelje i japanski narod".

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da je "šokiran i duboko ožalošćen" zbog ubistva Abea i da "stoji uz japanski narod u ovom teškom trenutku". Francuska je takođe iskazala punu solidarnost sa Japanom posle ubistva bivšeg premijera, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je da je "besan i ožalošćen" zbog ubistva Abea i naložio je da u Brazilu budu proglašena tri dana žalosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti Abea, "izuzetnog državnika i čoveka, koji je svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom političkim izazovima svog vremena, ostavio poseban legat na globalnoj političkoj sceni". Abe je na Vidovdan odlikovan ordenom Republike Srbije na lenti, podseća se u saopštenju predsednika Srbije.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović takođe je uputio telegram saučešća u kojem je naveo da će bivši japanski premijer "ostati upamćen i kao lider čija je Vlada prepoznavala snagu ujedinjene Evrope i potrebu integracije Zapadnog Balkana u cilju dostizanja stabilnosti ovog evropskog regiona".

"Sa pijetetom ću se sjećati razgovora s premijerom Abeom, prijatelja i saveznika koji je razumio i podržavao ekonomski i socijalni razvoj Crne Gore", naveo je Đukanović u telegramu.

XS
SM
MD
LG