Linkovi

Kineski brodovi blizu spornih ostrva


Japanska obalska straža patrolira oko spornih ostrva
Japanska obalska straža patrolira oko spornih ostrva

Teritorijalni spor Tokija i Pekinga oko pretežno nenaseljenih ostrva eskalira na godišnjicu japanske invazije na Kinu

Više brodova kineske vlade ušlo je u vode u blizini ostrva pod japanskom kontrolom u Istočnom kineskom moru, u trenutku dok teritorijalni spor dve zemlje eskalira na godišnjicu japanske invazije na Kinu.

Japanska obalska straža saopštila je da je primetila najmanje deset patrolnih brodova u blizini ostrva. Prethodno su japanske vlasti vratile jedan kineski patrolni brod koji se našao u blizini stenovitih ostrva.

Dvojica japanskih aktivista su se na kratko iskrcala na jedno od ostrva i izazvala gnevni odgovor kineskog ministarstva inostranih poslova, koje je taj čin nazvalo “veoma provokativnim” kršenjem kineskog suvereniteta.

Spor oko pretežno nenaseljenih ostrva doveo je već nekoliko dana za redom do anti-japanskih protesta u Pekingu i drugim velikim gradovima širom Kine.

Kineski ministar odbrane Liang Guangli rekao je novinarima da njegova zemlja zadržava pravo da preduzme “dalju akciju” u cilju rešavanja spora. Međutim, dodao je da se nada da bi spor mogao da se reši mirnim putem.

Napetost u odnosima između Japana i Kine povećala se otkad je Japan - prošle nedelje - saopštio da će kupiti neka od ostrva od privatnog vlasnika, japanskog državljanina. Mnoge japanske kompanije, među kojima su Honda, Tojota, Mitsubiši i Panasonik, u medjuvremenu su smanjile operacije u Kini, zbog protesta i nasilja.

Danas se inače navršava 81 godina od takozvanog Mandžurijskog incidenta, koji je bio povod za Japan da upotrebi silu i izvrši invaziju na Kinu 1931. godine.
XS
SM
MD
LG