Linkovi

Paneta u poseti Kini


Američki sekretar za odbranu Lion Paneta (D) i njegov japanski kolega Satoši Morimoto na konferenciji za novinare u Tokiju

Američki sekretar za odbranu će se tokom produžene posete sastati i sa budućim liderom Kine Ši Đinpingom

U okviru azijske turneje, američki sekretar za odbranu Lion Paneta doputovao je danas u Peking, gde bi sa kineskim zvaničnicima trebalo da razgovara o poboljšanju vojnih odnosa dve zemlje.

Poseta američkog zvaničnika Kini produžena je za dan i obuhvatiće susret sa potpredsednikom Ši Đinpingom, koji je nedavno otkazao planirani susret sa državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Panetina poseta Kini, u trenutku kada je ta zemlja umešana u teritorijalne sporove sa američkim saveznicima u regionu Japanom i Filipinima, deo je napora američkih i kineskih zvaničnika da se promovišu tešnje vojne veze i veća transparentnost u odnosima.

Paneta je tokom posete Tokiju izjavio da će Sjedinjene Države ispoštovati obaveze prema Japanu, predviđene sporazumom, ali da neće zauzimati stav u pogledu ostrva oko kojih se spore japanske i kineske vlasti. Takođe je pozvao obe strane da budu uzdržane. "U interesu je svih da Japan i Kina održe dobre odnose i da pronađu način da spreče dalju eskalaciju”, poručio je američki sekretar za odbranu.

Paneta je, uoči posete Kini, sa japanskim kolegom, Satošijem Morimotom postigao sporazum o uspostavljanju novog protiv-raketnog radarskog sistema na japanskoj teritoriji kao odbranu od balističke pretnje iz Severne Koreje. Paneta je kazao da bi radar trebalo da štiti i Japan i Sjedinjene Države i da nije usmeren protiv Kine.
XS
SM
MD
LG