Linkovi

Izveštaj: Sankcije neefikasne zbog manjka koordinacije EU i SAD


Severnokorejska proba interkontinentalne balističke rakete Hvasong-14

Politika sankcija čiji je cilj da se pritisnu takozvane odmetničke države reskira da bude neefikasna zbog nedostatka koordinacije između Evropske unije i Sjedinjenih Država, navodi se u novom izveštaju britanske analitičarske grupe Kraljevski institut za ujedinjenih službi.

Nedavna proba interkontinentalne balističke rakete u Severnoj Koreji navela je Sjedinjene Države da se založe za dodatne sakcije protiv Pjongjanga i stranih kompanija za koje Vašington kaže da pružaju Koreji neophodnu ekonomsku podršku.

“Nameravamo da tim kompanijama predočimo jasan izbor. Možete da poslujete sa nama ili možete da poslujete sa Severnom Korejom. Ali ne možete da poslujete sa obe strane”, rekao je demokratski senator iz Merilenda Kris Van Holen.

Podeljena priroda međunarodnih sankcija – koje odvojeno sprovode Ujedinjene nacije, Sjedinjene Države i Evropska unija – čini ih manje efikasnim protiv Pjongjanga, smatra autor izveštaja Emil Dal.

“Pjongjang se oslanja na složenu mrežu stranih kompanija i agenata koji deluju u ime severnokorejskog režima – ljudi koji jednostavno nisu na listama onih koji su podvrgnuti sankcijama”.

Dal navodi nedavne primere efikasne koordinacije. Prošle su dve godine od kako su zemlje takozvane grupe P5+1 - Sjedinjene Države, Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija plus Nemačka - potpisale Zajednički sveobuhvatan plan akcije sa Iranom.

Prema tom sporazumu neke sankcije Evropske unije i Sjedinjenih Država ukinute su u zamenu za ograničenje nuklearnog programa Teherana.

Sjedinjene Države i Evropa takođe su uvele slične sankcije pojedincima i kompanijama u Rusiji posle nasilne aneksije Krima od strane Moskve i invazije istočne Ukrajine.

Međutim, priroda Evropske unije je takva da oni koji su predmet sankcija, često uspevaju da ih izbegnu.

“Sve države članice moraju da se jednoglasno slože o uvođenju novih sankcija. U Evropskoj uniji, takođe postoji mogućnost podnošenja pravnih izazova na evropskim sudovima”.

Sankcije Sjedinjenih Država su više prilagodljive, s obzirom da odmetničke države pokušavaju da izbegnu te mere.

“Sjedinjene Države su u stanju da brže sprovedu nove mere i prilagode se pokušajima da se te mere izbegnu. Rešenje su tešnje komunikacije izmedju Sjedinjenih Država i Evropske unije kada je reč o sankcionisanim režimima, ali isto tako i tešnje komunikcije sa privatnim sektorom”.

Odlazak Velike Britanije iz EU komplikuje tu sliku. U istom izveštaju se navodi da će London biti u stanju da se brže kreće u sprovođenju i adaptaciji sankcija van EU, ali će bilo kakve mere imati manju težinu bez njihovog sprovodjenja od strane Evrope.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG