Linkovi

Izrael raketama napao ciljeve na aerodromu u Damasku


Arhiva - Radnik nosi kutije sa opremom Ujedinjenih nacija, na aerodromu u Damasku, Sirija, 8. maja 2012.

Izrael je raketama napao međunarodni aerodrom u Damasku u subotu uveče, javili su sirijski državni mediji, dodajući da je protivvazdušna odbrana oborila neke od projektila. Grupe koje posmatraju rat kažu da je napad za cilj imao skladišta oružja namenjena iranskim snagama ili libanskoj grupi Hezbolah.

Eksplozije tokom napada čule su se širom Damaska. Državna agencija SANA objavila je fotografije koje pokazuju ono što je opisano kao protivvazdušna odbrana koja puca u nebo.

Državni mediji citirali su neimenovanog vojnog zvaničnika koji je govorio o napadu, ali nije dao više detalja.

Rami Abduraham, čelnik Sirijske opservatorije za ljudska prava, stacionirane u Britaniji, rekao je da je napad ciljao skladišta oružja u blizini aerodroma u koja je nedavno stiglo novo oružje za Irance ili libansku grupu Hezbolah. Ta posmatračka grupa nije imala odmah podatke o žrtvama, rekavši da je napad izazvao materijalnu štetu.

Izrael retko priznaje napade unutar Sirije, ali je rekao da će izvoditi vojne akcije kako bi sprečio transfer oruža svojim neprijateljima.

Ranije ovog meseca, izraelski vojni zvaničnici rekli su da je jevrejska država izvršila udare na preko 200 iranskih ciljeva u Siriji tokom poslednjih 18 meseci.

Naširoko se veruje da Izrael stoji iza serije napada u kojima su prevashodno ciljane iranske i snage Hezbolaha u Siriji, koji se priključio ratu u Siriji boreći se na strani vlade. Retko potvrđuje napade.

Izraelski zvaničnici saoštili su ranije ovog meseca da su ciljevi bili povezani sa iranski elitnim Al Kvads snagama i da su obuhvatali kompomente za protivvazdušnu odbranu, pozadinsku infrastrukturu, skladišta oružja i postrojenja za proizvodnju.

SAD i izraelske snage saopštile su da bi Iran i Hezbolah trebalo da okončaju svoje vojno prisustvo u Siriji. Izrael kaže da je alarmiran zbog proširenja operacija koje izvode Iran i Hezbolah u Siriji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG