Linkovi

Vazdušni udar Izraela na Gazu posle napada Hamasa


Zapaljivi baloni koje je poslao Hamas zapalili su polja u Izraelu
Zapaljivi baloni koje je poslao Hamas zapalili su polja u Izraelu

Izrael je ponovo gađao Gazu iz vazduhs pošto je Hamas poslao zapaljive balone na izraelsku teritoriju. Tome je prethodio marš jevrejskih nacionalista u Istočnom Jerusalimu, koji je izazvao bes Palestinaca. Nijedna strana nije prijavila žrtve.

Ovo je prvi napad posle uspostavljanja prekida vatre 20. maja, nakon što su Izrael i Hamas ratovali 11 dana. U tom sukobu poginule su stotine ljudi, uglavnom Palestinci.

Izraelska vojska saopštila je da je spremna za "sve scenarije, uključujući i ponovni konflikt, jer se bori protiv terorističkih akata iz Gaze". Hamas je poslao zapaljive balone koji su izazvali 20 požara na poljima blizu granice sa Gazom.

Pre marša jevrejskih nacionalista, Izrael je pripremio antiraketni sistem zbog potencijalnih raketnih napada iz Gaze.

Portparol Hamasa potvrdio je napade i rekao da će Palestinci nastaviti da pružaju otpor i brane svoja sveta mesta u Jerusalimu.

Izrael je okupirao Istočni Jerusalim u ratu 1967. i potom ga anektirao, što međunarodna zajednica nije odobrila. Palestinci žele da Istočni Jerusalim bude glavni grad njihove države, koja će uključivati Zapadnu obalu i Gazu.

Novi konflikt je ujedno i prvi test za izraelsku novu vladu, na čijem je čelu jevrejski nacionalista Naftali Benet.

XS
SM
MD
LG