Linkovi

Da li će Hezbolah ući u rat sa Izraelom?


Pripadnik Hezbolahove izviđačke grupe Al-Mahdi u Bejrutu, sa trakom na glavi na kojoj je ispisana poruka "Molićemo se u Jerusalimu", na skupu podrške Palestincima, 27. oktobar (Foto: AP/Bilal Hussein)
Pripadnik Hezbolahove izviđačke grupe Al-Mahdi u Bejrutu, sa trakom na glavi na kojoj je ispisana poruka "Molićemo se u Jerusalimu", na skupu podrške Palestincima, 27. oktobar (Foto: AP/Bilal Hussein)

Analitičari su podeljeni oko toga da li će ekstremisti Hezbolaha u Libanu ući u sukob između Izraela i Hamasa osim ispaljivanja raketa preko izraelsko-libanske granice. Milicija koju podržava Iran predstavlja potencijalno veću opasnost za Izrael od Hamasa, ali ako bi Hezbolah ušao u rat, verovatno bi u njega uvukao i oslabljeni Liban.

Neki ljudi u Libanu i širom Bliskog istoka su nervozni jer se očekuje da će Hasan Nasralah, lider Hezbolaha, govoriti u petak. U nekim aspektima, kažu analitičari, Hezbolah je u maloj dilemi jer se pozicionirao kao glavni pokret otpora Izraelu. Kako onda može ostati na marginama sukoba Izraela i Hamasa u Gazi?

Bendžamin Alison sa Univerziteta u Teksasu istakao je Hezbolahov „strašan arsenal precizno vođene municije, raketa i dronova“, za razliku od bilo čega što Hamas poseduje.

Pišući u onlajn publikaciji Lawfare, on je rekao da Hezbolahovo različito „pametno oružje“ predstavlja „ozbiljnu opasnost za izraelsku infrastrukturu i čak bi moglo da izazove Izrael da pokrene preventivni rat“. Libanski ministar spoljnih poslova Abdulah Bu Habib tvrdio je da ni Liban ni Hezbolah ne žele rat sa Izraelom jer bi to značilo katastrofu za Liban, koji se bori sa dugotrajnom ekonomskom krizom.

Libanska analitičarka Dania Koleilat Hatib rekla je za Glas Amerike da Hezbolah trenutno radi „planiranje u vanrednim situacijama“ i „kontroliše tempo“ raketnih napada na granici sa Izraelskim odbrambenim snagama.

Israeli army soldiers sit kneeling at a position in the upper Galilee region of northern Israel near the border with Lebanon on Nov. 1, 2023, amid increasing cross-border tensions between Hezbollah and Israel.
Israeli army soldiers sit kneeling at a position in the upper Galilee region of northern Israel near the border with Lebanon on Nov. 1, 2023, amid increasing cross-border tensions between Hezbollah and Israel.

Hatib, predsednica Istraživačkog centra za saradnju i izgradnju mira u Bejrutu, rekla je da će Hezbolah verovatno ući u rat sa Izraelom u samo jednom ili dva slučaja. Jedan od njih, rekla je ona, bio bi ako Izrael bude uspešan u eliminaciji Hamasa.

„Ako Hamas bude iskorenjen“, rekla je, „oni vrlo dobro znaju da će oni biti sledeći“.

Drugi slučaj, rekla je Katib, bio bi da Izrael bombarduje Liban.

„Ono što oni [Hezbolah] sada rade jeste da drže IDF zauzetim na severu. Držite obaveštajne službe zbunjene, a Izraelce uplašene. Za sada je to kao paravan za ometanje", dodala je ona.

Rami Huri sa Američkog univerziteta u Bejrutu, govoreći za Arapski centar sa sedištem u Vašingtonu, rekao je da je Hezbolah „poštovan u Izraelu zbog njegovog otpora i prkosa“. On očekuje da će iranska glavna produžena ruka nastaviti sa pritiskom na severnoj granici Izraela.

„Hezbolah će nastaviti da maltretira Izraelce“, rekao je Huri. „Oni sve vreme testiraju odgovor Izraela, izraelsko raspoloženje, koliko su trupe dinamične ili su uplašene. Dakle, ovde napadaju malu stanicu, tamo pošalju dron, ovde napadaju vojnika. Oni pokušavaju da stvore psihološki teror i strah među Izraelcima radije nego da ih napadnu sa hiljadu raketa, što bi se moglo dogoditi ako uđu u rat".

Pa ipak, rekao je Huri, on misli da je malo verovatno da će Hezbolah ući u borbu.

„Ne mislim da će ući u rat punih razmera“, rekao je on. „Mislim da nisu ni Iranci. Ali to nije isključeno, jer ako rat ide na dobro ili loše, oni bi se mogli pridružiti. Ali i dalje mislim da je to manje verovatno."

Maha Jahija, direktorka Centra za Bliski istok Karnegi u Bejrutu, rekla je za Njujork Tajms da Iran verovatno neće protraćiti Hezbolahove snage u ovom trenutku jer su ulozi visoki sa „dva američka nosača aviona stacionirana u Mediteranu, koji bi mogli da udare na tu grupu."

XS
SM
MD
LG