Linkovi

Iznenada uginuo Medina Spirit, sporni pobednik Kentaki derbija


Medina spirit snimljen za vreme priprema za Kentaki derbi, 27. aprila 2021.
Medina spirit snimljen za vreme priprema za Kentaki derbi, 27. aprila 2021.

Konj nazvan "Medina Spirit" (Duh Medine), čija je pobeda na ovogodišnjem Kentaki derbiju osporena pošto je testiran pozitivan na steroide, iznenada se srušio na zemlju i uginuo, posle jutarnjeg treninga u parku Santa Anita.

Vlasnik Amr Zedan potvrdio je da je trogodišnje ždrebe uginulo, po svemu sudeći od srčanog udara, na stazi u Arkadiji u Kaliforniji. Konj, koga je trenirao Bob Bafert, kolabirao je blizu linije cilja u ponedeljak ujutru.

Pobeda Medina Spirita na Kentaki derbiju, prvoj trci za Trostruku krunu, osporena je pošto je na doping testu posle trke 1. maja otkriveno da je životinja pozitivna na steroid betametazon. Taj steroid pomaže da se konjima ublaže bolovi u zglobovima.

Bafert je priznao da je konju davan betametazon, ali je rekao da je korišćen kao antigljivični lek za dermatitis, samo jednom uoči Kentaki derbija. Betametazon je legalna supstanca, ali nije dozvoljeno da se koristi na dan trke u Kentakiju, a Bob Bafert je suspendovan na dve godine.

Medina Spirit je pobedio u pet trka. Poslednja trka u kojoj je učestvovao bila je u Del Maru, gde je završio na drugom mestu na kupu Briders Klasik.

XS
SM
MD
LG