Linkovi

Stimulativna sredstva u sportu - igranje s vatrom


Adam Gaski koristio je nedozvoljena stimulativna sredstva dok je igrao američki fudbal.
Adam Gaski koristio je nedozvoljena stimulativna sredstva dok je igrao američki fudbal.

To je jedna od tabu tema u sportu. Nedozvoljena stimulativna sredstva ili doping, pružaju prednost onima koji ih koriste, ali isto tako mogu da dovedu do suspenzije sa najvećih takmičenja. Novinar Glasa Amerike Araš Arabasadi razgovarao je sa sportistom iz Pitsburga, u Pensilvaniji, koji je nekada koristio nedozvoljena stimulativn sredstva.

Fudbalski tim ove srednje škole uvek je bio čist, čak i pre oko 20 godina, kada je u njemu igrao Adam Gaski. Ni on nije razmišljao o tome kako igra, sve dok nekoliko godina kasnije nije postao poluprofesionalac.

“Pomislio sam, šta bih mogao da uradim da učinim sebe boljim igračem na terenu, a da neće uticati na mene kao osobu van terena”.

Ortopedski hirurg dr Evan Argintar kaže da stimulativna sredstva svakako daju prednost korisnicima.

“Stimulativna sredstva apsolutno daju sportisim aprednost u snazi i izdržljivosti, što im pomaže kako u pripremama za njihove sportove, tako i u implementaciji vešptina neophodnih na mnogo načina i za druge sportove”.

U ovom trenutku, verovatno su vam u glavi igle i steriodi, ali Adam Gaski je koristio pilule koje je kupio u prodavnici bez recepta. Lekovi koje je koristio, koliko god bili legalni, zabranjeni su na najvećim takmičenjima, poput Olimpijskih igara, ili u profesionalnom fudbalu.

“Uradio bih šta god, samo da mi to da prednost u pokušaju da postanem najbolji mogući fudbaler”.

Međutim, Gaski ističe da je i sam imao granicu. Odbio je da prekrši zakon, a iako nije uzimao ništa što je bilo zabranjeno u ligi u u kojoj je igrao, kaže da su ga lekovi činili drugačijim na dan utakmice.

“U osnovi, ono što sam radio jeste da sam uzimao nešto što mi je povećavalo nivo testosterona u kratkom periodu, doprinosilo da budem agresivniji na kratak rok, da mogu da udarim jače, da budem snažniji u kratkom periodu”.

Međutim, Gaski ističe da se hiperagresivnost pretvarala u promene raspoloženja, a da je na kraju okončao karijeru pošto je doživeo potres mozga u sudaru kacigama sa drugim igračem. Kako kaže, prestao je da koristi stimulativna sredstva na dan kada je prestao da igra fudbal.

“Ne želim da se ubijem. Imam porodicu, imam ženu, roditelje”.

To nije nešto što više želi za sebe, niti za ove klince koji se danas takmiče na fudbalskom terenu.

XS
SM
MD
LG