Linkovi

Izlila se nafta u Kaliforniji, na plažama mrtve ptice i ribe


Naftna mrlja blizu obale Kalifornije
Naftna mrlja blizu obale Kalifornije

Velika količina nafte izlila se blizu obale južne Kalifornije nakon kvara na jednom naftovodu, a plaže su prekrivene mrtvim ribama i pticama, saopštili su lokalni i federalni zvaničnici.

Izlilo se oko 126.000 galona (98.420 litara), a naftna mrlja se proširila na površinu od 33,6 kvadratnih kilometara od subote ujutro, saopštila je nadzornica okruga Orindž Katrina Foli.

"Posledice po životnu sredinu su nepovratne", navela je Foli u saopštenju. Dodala je da je izlivanje nafte izazvano pukotinom na naftovodu koji je povezan sa naftnom rafinerijom Eli, a da se naftna mrlja proteže od pristaništa u Hantington Biču do Njuport Biča, što je deo obale južno od Los Anđelesa koji je popularan među surferima i kupačima.

Foli je u nedelju rekla da je nafta stigla do močvare Talbert, velikog ekološkog rezervata, i da je izazvala "značajnu štetu".

Zvaničnici mesta Hantington Bič saopštili su da postavili prepreke da bi sprečili da nafta dopre do ekološkog rezervata Bolsa Čika i zaštićenog močvarnog predela.

Popularne plaže su zatvorene za kupače. Zvaničnici američke Obalske straže u saradnji sa lokalnim i državnim agencijama procenjuju štetu, a angažovali su i radnike da čiste pogođeno područje.

XS
SM
MD
LG