Linkovi

Obama ponovo predsednik

Prema projekcijama, predsednik Barak Obama porazio je republikanskog kandidata Mita Romnija

17:17 6.11.2012
Mit i En Romni glasali su u 9 ujutro u Bedfordu, u MasačusetsuMass. Romni novinarima koji su ga pitali o šansama za pobedu rekao da ima "dobar osjećaj". Romni i danas nastavlja kampanju mitinzima u Klivlendu, u Ohaju i u Pitsburgu u Pensilvaniji.
17:41 6.11.2012
Izborna mesta u istočnom delu Sjedinjenih Država otvorena su jutros. Građani biraju između aktuelnog predsednika Baraka Obame i njegovog republikanskog rivala Mita Romnija, posle žestoke predizborne kampanje. Ankete ukazuju na krajnje neizvesan ishod. Milioni birača širom zemlje već su glasali, iskoristivši zakonsku mogućnost prevremenog glasanja. Ipak, većina njih će tokom dana izaći na birališta.
Juče, predsednik Obama i Mit Romni su obišli nekoliko ključnih država, u poslednjem pokušaju da privuku neopredeljene birače. Obama se pojavio na skupovima u Viskonsinu i Ohaju, a kampanju je završio na skupu pristalica u Ajovi, državi koja mu je obezbedila prvu pobedu na primarnim izborima, tokom istorijske kampanje 2008. godine. Obama je spomenuo dostignuća tokom prvog mandata, uključujući spasavanje američke automobilske industrije i likvidaciju Osame bin Ladena, ali je rekao da mu je potreban još jedan mandat da bi ispunio svoj program. Mit Romni je govorio pristalicama u Nju Hempširu, gde je pre više od godinu započeo svoju kampanju. Pre toga je prisustvovao skupovima u Floridi, Virdžiniji i Ohaju. Bivši guverner Masačusetsa rekao je da njegovi rezultati - i kao uspešnog biznismena i kao političara - pokazuju da bi on, a ne Obama, ostvario prave promene u zemlji. Romni će glasati u svom gradu, Bostonu, a pre toga planira da prisustvuje kampanjskim skupovima u Ohaju i Pensilvaniji. Predsednik Obama i njegova supruga Mišel provešće današnji dan u svom domu, u Čikagu.


Po tradiciji, jutros u pet sati po vremenu Istočne obale SAD, prvi su glasali stanovnici dva mala mesta u Nju Hempširu – Diksvil Noča i Harts Lokejšna. U Diksvil noču Obama i Romni dobili su po pet glasova (slika iznad), dok je u Harts Lokejšnu predsednik osvojio 23, a Mit Romni 9 glasova.
Mnogobrojne ankete pokazuju da su na nacionalnom nivou dva kandidata približno izjednačena. Međutim, ankete sprovedene po pojedinačnim državama pokazuju da Obama ima malu prednost u većini država čiji rezultati će najverovatnije odrediti pobednika.

Pored predsednika, Amerikanci danas biraju svih 435 članova Predstavničkog doma Kongresa i 33 od 100 senatora. Većina analitičara očekuje da će republikanci zadržati većinu u Predstavničkom domu, dok bi predsednikove demokrate mogle da zadrže svoju malu većinu u Senatu.
18:27 6.11.2012
Predsedniku i prvoj dami u Čikagu će se pridružiti potpredsednik Džo Bajden sa porodicom. Oni će večeras, zajedno sa svojim pristalicama, pratiti izborne rezultate u konvencijskom centru Mekkormik Plejs, koji ima kapacitet od samo 18.000 mesta, ali je izabran za lokaciju večerašnjeg skupa zbog lakšeg održavanja bezbednosti. 2008. godine, 240.000 ljudi došlo je u čikaški Grant Park da pod vedrim nebom proslave pobedu Baraka Obame.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG