Linkovi

Obama ponovo predsednik

Prema projekcijama, predsednik Barak Obama porazio je republikanskog kandidata Mita Romnija

19:31 6.11.2012
Predsednik Obama jutros je posetio jednu od kancelarija demokratskog izbornog štaba u Čikagu, zahvalivši se aktivistima i volonterima na njihovom zalaganju. On je ujedno pozvao gradjane sa obe strane političkog spektra da danas glasaju - bez obzira da li podržavaju njega ili njegovog republikanskog rivala, ističući da je pravo glasa "dragoceno". On je ujedno čestitao Mitu Romniju na "dinamičnoj" kampanji koju je vodio, rekavši da zna da su njegove pristalice danas "podjednako pune entuzijazma i podjednako vredno rade."
20:02 6.11.2012
Širom SAD, na biralištima se beleže dugi redovi, a prijavljeni su i sporadični problemi. Obojica kandidata poslala su veliki broj pravnika da prate glasanje i reaguju u slučaju bilo kakvih nepravilnosti. Sekretarijat za pravosudje ima gotovo 800 posmatrača rasporedjenih po biralištima u 23 države.
00:19 7.11.2012
Dok čekamo na zatvaranje prvih izbornih mesta u državama na istočnoj obali, podsećanje da se predsednik SAD bira prema više od 200 godina starom modelu elektorskog koledža, u okviru kojeg svaka od 50 država utiče na ishod prema broju stanovnika. Svakom od kandidata potrebno je 270 od ukupno 538 elektorskih glasova, da bi pobedio na izborima.

Pored predsednika, Amerikanci danas biraju i 435 članova Predstavničkog doma i 33 od ukupno 100 članova Senata. Analtičari generalno prgnoziraju da će Republikanska stranka zadržati većinu u Predstavničkom domu, dok bi predsednikova Demokratska stranka mogla da sačuva malu prednost u Senatu.

Treba istaći da postoji - doduše izuzetno mala - šansa da obojica kandidata završe sa po 269 elektorskih glasova i da nema pobednika. U tom slučaju, novi saziv Predstavničkog doma bira predsednika (najverovatnije Mit Romni), a novi Senat - potpredsednika (najverovatnije Džozef Bajden).
00:35 7.11.2012
U dosadašnjoj istoriji američkih predsedničkih izbora samo dva puta je Predstavnički dom birao predsednika: 1800. godine izabran je Tomas Džeferson, a 24 godine kasnije Džon Kvinsi Adams.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG