Linkovi

Rusija stavila veto na rezoluciju UN o proširenju istrage o napadu gasom u Siriji


Arhiva - Sirijac prikuplja uzorke mogućeg napada otrovnim gasom u gradu Kan Šeikun, u sirijskoj severozapadnoj oblasti Idlib province, 5. aprila 2017.

Rusija je ukožila veto u utorak kako bi blokirala rezoluciju o proširenju mandata istražiteljima koji ispituju napad hemijskim oružjem u Siriji.

Prilikom glasanja u Savetu bezbednosi, 11 zemalja podržalo je produženje misije za još jednu godinu, dok su Rusija i Bolivija glasale protiv mera, a Kina i Kazahstan bili uzdržani.

Tim istražitelja, poznat kao Zajednički istražni mehanizam (JIM), trebalo bi da u četvrtak objavi izveštaj koji bi identifikovao stranu odgovornu za smrtonosni napad 4. aprila na grad pod kontrolom pobunjenika, Kan Šeikun, u južnom Idlibu, u kome je ubijen i ostao bolestan veliki broj civila.

Tri dana kasnije, Sjedinjene Države izvršile su vazdušni udar na sirijski vojni aerodrom, sa kog je, prema optužbama Vašingtona, režim Bašara al-Asada izvršio napad otrovnim gasom.

Odgovornost

I dok nije sporno to da je upotrebljen sarin, ili substanca slična sarinu, pitanje ko je gas upotrebio tek treba da bude zvanični potvrđeno i očekuje se da bi izveštaj JIM-a trebalo da to razjasni.

Arhiva - Sirijci sahranjuju tela žrtava onoga za šta se sumnja da je bio napad otrovnim gasom u blizini Kan Šeikuna, grada koji drže pobunjenici u severozapadnoj oblasti Idlib, 5. aprila 2017.
Arhiva - Sirijci sahranjuju tela žrtava onoga za šta se sumnja da je bio napad otrovnim gasom u blizini Kan Šeikuna, grada koji drže pobunjenici u severozapadnoj oblasti Idlib, 5. aprila 2017.

Moglo bi da bude posebno nezgodno za Rusiju, čvrstog saveznika predsednika Asada, ukoliko dokazi pokažu da je režim - a ne, na primer, militanti Islamske države - odgovoran za napad. U Siriji, vlada je jedina strana u sukobu koja ima vazdušne snage. Rusija je ranije tvrdila da je gas oslobođen iz bombe na zemlji i da ona nije bačena iz vazduha.

Ambasador Rusije u UN, Vasili Nebanzja, prvo je nastojao da odloži glasanje u utorak kroz proceduralne mere do objavljivanja izveštaja JIM-a, tvrdeći da je glasanje sazvano na brzinu pokušaj Vašingtona da osramoti Moksvu.

"Morate da pokažete na Rusiju i da pokažete da je Rusija kriva za neprodužavanje JIM-a, a zapravo vi ste ti koji započinju konfrontaciju", rekao je Nebenzja američkoj delegaciji, koja je pripremila tekst i tražila glasanje.

Ovo je osmi veto koji je Rusija uložila u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, po pitanju Sirije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG