Linkovi

"Vlast da odgovori zašto se NVO i pojedinci sumnjiče za pranje novca i finansiranje terorizma"


Logo Beogradskog centra za bezbednosnu politiku
Logo Beogradskog centra za bezbednosnu politiku

Nevladina organizacija Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) upozorila je da ni posle dva meseca Uprava za sprečavanje pranja novca nije odgovorila na pitanje zbog čega su 37 medija i nevladinih organizacija i 20 pojedinaca pod istragom, te od Ministarstva finansija zahteva "hitan i jasan odgovor na pitanje koji su osnovi sumnje za istragu o pranju novca i finansiranju terorizma".

Uprava za sprečavanje pranja novca je krajem jula zatražila pristup bankovnim računima uz obrazloženje da je reč o "rutinskoj proveri". Pojedine organizacije sa spiska su zatražile objašnjenje šta je osnov sumnje za istragu, ali od Uprave i banaka nisu dobile odgovor, uz obrazloženje o tajnosti postupka.

Direktor te organizacije Igor Bandović za Glas Amerike kaže da je reč o posrednom pritisku koji može da rezultira neposrednim pritiskom - slanjem poreske ili finasnijske policije i napominje da su o svemu obavešteni i predstavnici delegacije EU u Srbiji.

On smatra da se okvir za usklađivanje domaćih zakona sa evropskim u oblasti pranja novca i finansiranja terorizma zloupotrebljava za obračun sa onima koji misle kritčki.

"Nevolja je u tome što se koristi evropski okvir da bi se praktično civilno društvo koje je sastavni deo tog evropskog projekta u ovoj zemli, suzbilo i ograničilo. I to je jedna vrsta posrednog pritiska koji može da rezultira neposrednim pritiskom u smislu slanja finansijske policije i poreske policije, što je vrlo moguće da se dogodi naročito ako pogledamo makedonski model za vreme vladavine Gruevskog", kaže Bandović.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku ističe da je "skandalozno što se ovo dešava dve decenije nakon demokratskih promena, kada su građani porazili autoritarne ideje".

"Zbog svega navedenog i svega onoga što se u zemlji dešavalo prethodnih godinu dana, BCBP očekuje da će i predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija biti najnepovoljniji do sada. Za ovakvu ocenu će biti odgovorna isključivo vlast koja sve intenzivnije podriva vladavinu prava i obračunava se sa civilnim društvom".

Beogradski centar za bezbednosnu politiku će nastaviti da insistira na razjašnjenju ove afere sa domaćim i međunarodnim partnerima, zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG