Linkovi

Istraživanje: Bajdenu pada rejting


Očekuje se da Bajden objavi kandidaturu za reizbor na leto
Očekuje se da Bajden objavi kandidaturu za reizbor na leto

VAŠINGTON - Popularnost predsednika SAD Džoa Bajdena u blagom je padu u odnosu na pre mesec dana i približava se njegovom dosadašnjem najnižem rejtingu, pokazuje istraživanje agencije AP i NORK-a. Njegova administracija pokušava da projektuje osećaj stabilnosti dok se suočava sa kolapsom banaka i visokom inflacijom.

Bajden u novoj anketi ima rejting oko 38 odsto, dok je u februaru bio na 45 odsto popularnosti, a u januaru na 41 odsto.

Njegov rejting je dostigao najnižu tačku tokom prošlog jula - 36 odsto, kada su porasli troškovi za benzin, hranu i drugo.

Odgovori ispitanika u anketi sugerišu da javnost ima pomešana osećanja o Bajdenu, za koga se očekuje da objavi kandidaturu za reizbor na leto.

Bajden je preduzeo ambiciozne korake da podstakne američku ekonomiju, pre svega paketom pomoći od 1,9 milijardi dolara tokom koronavirusa, infrastruktrunim investicijama, podrškom za proširenje zdravstvenog osiguranja, borbom protiv klimatskih promena.

Ali, dosta toga podrazumeva višegodišnje investicije koje tek treba da se realizuju, a građani se sada suočavaju sa inflacijom od 6 odsto i krahom banaka.

Oko 31 odsto ispitanika odobrava Bajdenovo upravljanje ekonomijom, što ie otprilike na nivou od prošle godine. Ekonomija je Bajdenova slaba tačka od kraja 2021. kada je počela da raste inflacija - za koju je administracija tada uveravala da je trenutna.

Među onima koji odobravaju Bajdenovu ekonomsku politiku većina su demokrate, 63 odsto. Prema istraživanju, najmanju podršku Bajdenu daju demokrate mlađe od 45 godina, a republikanci po malo kojoj tački odobravaju politiku aktuelnog predsednika.

Četvrtina Amerikanaca smatra da je nacionalna ekonomija dobra ili da se zemlja kreće u pravom smeru, pokazuje anketa.

Bajdenovu spoljnu politiku i borbu protiv klimatskih promena odobrava oko 40 odsto ispitanika.

XS
SM
MD
LG