Linkovi

Istopolni brakovi u još pet saveznih država


Savezne države Virdžinija, Indijana, Viskonsin, Oklahoma i Juta pridružiće se još 19 država koje priznaju istopolne brakove, nakon što je Vrhovni sud odlučio da ne razmatra presude federalnog apelacionog suda kojima su ukinute zabrane venčanja istopolnih parova

Prava pripadnika LGBT zajednice u Sjedinjenim Državama dodatno su unaprijeđena nakon što je Vrhovni sud odlučio da ne razmatra tužbe na odluke nižeg suda kojima su ukinute zabrane sklapanja istopolnih brakova u pet saveznih država. Većina američkih država ili dozovoljava istopolnim parovima da se vjenčaju ili se očekuje da će to uskoro da urade.

Radost i uzbuđenje vidljivi su u ovoj sudnici u Arlingtonu, u saveznoj državi Virdžinija, koja sada prvi put može da izdaje dozvole za vjenčanje parova istog pola. Dajen Ulijus i Ronda Bakner, koje su se vjenčale u Kanadi, raduju se što će taj brak biti sada priznat u saveznoj državi u kojoj žive.

“Veoma smo uzbuđene”, kaže Ronda.

“Naša prava su potvrđena. Ljudi dugo vremena ulažu napor kako bi se priznala jednakost za sve”, navodi Dajen.

Savezne države Virdžinija, Indijana, Viskonsin, Oklahoma i Juta pridružiće se još 19 država koje priznaju istopolne brakove, nakon što je Vrhovni sud juče odlučio da ne razmatra presude federalnog apelacionog suda kojima su ukinute zabrane vjenčanja istopolnih parova. Zbog usklađenosti tih presuda, bilo je manje vjerovatno da će najviša sudska instanca odlučivati o tom pitanju, kaže profesor prava na Univerzitetu Džordžtaun Nen Hanter.

“I prije se dešavalo da Vrhovni sud poruči: Do sada su svi saglasni, bez našeg učešća tako da nema potrebe da se miješamo”.

Aktivisti za prava LGBT zajednice tvrde da je riječ o djelimičnoj pobjedi. Darlin Niper je iz Nacionalne radne grupe za homoseksualce i lezbejke.

“Presuda znači da se zemlja kreće u pravom smjeru, ali i da je pred nama još posla. Šezdeset odsto američke javnosti će vjerovatno živjeti u saveznoj državi gdje postoji sloboda sklapanja brakova. Međutim, 60 odsto nije isto što i 100 odsto”.

Društveno konzervativne organizacije kritikovale su, kako navode, dalje propadanje tradicionalnog braka i dosadašnje odbijanje Vrhovnog suda da odluči o legalnosti istopolnih brakova. Kris Gejsik je iz Savjeta za porodična istraživanja.

“To će biti jedna od najvećih mrlja u istoriji suda. Ukoliko žele da redefinišu brak i nametnu kulturnu revoluciju Americi, onda neka to i urade”.

Mnogi pravni stručnjaci vjeruju da su prava na sklapanje istopolnih brakova gotovo neminovna širom zemlje. Među njima je i Nen Hanter.

To je suđeno. Samo je pitanje vremena kada će istopolni parovi moći da se vjenčaju bilo gdje u Sjedinjenim Državama”.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju postepeno povećanje podrške za istopolne brakove koje, prema nedavnim anketama, podržava neznatna većina

XS
SM
MD
LG