Linkovi

Istopolni brakovi u celoj Americi


Zagovornici prava na istopolne brakove ispred Vrhovnog suda SAD, Vašington 26. jun 2015.

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je odluku Vrhovnog suda da istopolni parovi sada mogu da se venčaju bilo gde u zemlji i nazvao zakon "pobedom za Ameriku".

Vrhovni sud Sjedinjenih Država izglasao je danas da istopolni parovi imaju pravo da se venčaju u svim američkim državama, čime su poništeni zakoni nekoliko država u kojima je i dalje bio zabranjen brak između osoba istog pola.

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je odluku Vrhovnog suda da istopolni parovi sada mogu da se venčaju bilo gde u zemlji i nazvao zakon "pobedom za Ameriku".

Sudije su glasale 5 prema 4 da Ustav garantuje pravni proces i jednaku zaštitu svim ljudima čime su poništeni zakoni u nekim državama u kojima nije bio dozvoljen istopolni brak.

Trenutno, gej i lezbejski parovi mogu da se venčaju u 36 država i prestonici, Vašingtonu. Današnja odluka Vrhovnog suda međutim proširila je to pravo na svih 50 federalnih država.

"Ova odluka će izbrisati nesigurnost sa stotina hijada lica istopolnih parova", rekao je Obama i dodao da će to ojačati američke zajednice.

"Progres se najčešće ostvaruje u malim povećanjima, ponekad dva koraka napred, jedan nazad, a postoje dani, kao što je današnji, kada se taj spor, neprekidan napor nagradi pravdom koja udara kao grom”, rekao je američki predsednik i zaključio da bi Amerika trebalo da bude veoma ponosna.

Današnja krajnja odluka je kulminacije 2 decenije sporova u Vrhovnom sudu o braku i gej pravima.

U sudskoj odluci se između ostalog navodi – “odbijanje parovima istog pola pravo na brak je ozbiljno i nastavlja da nanosi štetu. Nametanje takve nemogućnosti gejevima i lezbejkama služi da se oni omalovaže i potčine. Amandman na Ustav o pravu na jednaku zaštitu, isto kao i amandman o pravu na pravni proces, zabranjuju takvo neopravdano kršenje fundamentalnog prava na brak”.

XS
SM
MD
LG