Linkovi

IREX-ov Indeks održivosti medija: Samocenzura, pristrasnost...


Srbija sa indeksom 1,71 ima najnižu ocenu od kada je 2001. američka nevladina organizacija počela da objavljuje ovaj izveštaj, 0,09 nižu nego prošle godine. BiH i Makedonija u istoj grupi sa Srbijom, a Hrvatska, Kosovo, Crna Gora i Albanija u grupi iznad - "skoro održivih" zemalja...

Na Svetski dan slobode medija, američka nevladina organizacija Ajreks (IREX) objavila je svoj novi „Indeks održivosti medija“, u kojem navodi da pristrasni sadržaji, samocenzura, politički pristisci, rastući uticaj Rusije i opadanje prihoda predstavljaju veliku pretnju nezavisnim medijima u 21 zemlji Istočne Evrope i Centralne Azije.

Ceo region je svoj ukupan skor popravio u odnosu na prošlu godinu, ali tek za 0,01 – sa 1,85 na 1,86. Koristeći četvorostepenu skalu Ajreksa, nijedna od zemalja nije svrstana u grupu održivih zemalja, onih sa skorom iznad 3, a najbliže tom zvanju su Albanija i Jermenija sa 2,55. One su baš kao i Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Rumunija, Gruzija Kirgistan, Moldavija i Ukrajina, svrstane u „skoro održive zemlje“, sa skorom između 2 i 3. Najbliža Jermeniji i Albaniji je Hrvatska sa 2,50, a od zemalja regiona, Kosovo ima 2,46, dok je indeks Crne Gore 2,17.

Ostale zemlje zapadnog Balkana obuhvaćene istraživanjem - Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija, nalaze se u grupi takozvanih „neodrživih mešovitih sistema“. Sa indeksom 1,97 Bosna i Hercegovina je vrlo blizu da se pridruži Hrvatskoj, Kosovu Crnoj Gori i Albaniji, Srbija sa indeksom 1,71 ima najnižu ocenu od kada je Ajreks 2001. počeo da objavljuje ovaj izveštaj, 0,09 nižu nego prošle godine, dok je Makedonija ocenjena još slabije – svega 1,62, što je pad od 0,1 u odnosu na 2015.

XS
SM
MD
LG