Linkovi

Upad u biro RSE u Bakuu


Osoblja biroa Radija Slobodna Evropa u Bakuu, 26. decembra 2014.
Osoblja biroa Radija Slobodna Evropa u Bakuu, 26. decembra 2014.

Istražitelji državnog tužilaštva Azerbejdžana u pratnji pripadnika policije upali su u dopisništvo Radija Slobodna Evropa u Bakuu rano jutros, oduzeli kompjutere, dokumenta i pečate, i primorali zaposlene da napuste prostorije.

Glavni urednik Radija Slobodna Evropa Nenad Pejić nazvao je upad "flagrantnim kršenjem međunarodnih propisa i standarda na koje se Azerbejdžan obavezao", dodajući da su istražitelji državnog tužilaštva nekoliko sati ispitivali zaposlene, ali da im niko nije objasnio zašto se sve to dogodilo.

Pejić je istakao da potez azerbejdžanske vlade nije iznenađenje, s obzirom da je već neko vreme izuzetno neprijateljski nastrojena prema medijima, i da je najmanje 200 novinara privedeno u poslednje tri godine. Azerbejdžansko tužilaštvo poslednjih meseci je organizovalo slične upade i u druge inostrane firme, uključujući i nevladine organizacije kao što su IREX, Nacionalni demokratski institut i Oxfam. Sve tri su posle toga zatvorene.

Džef Šel, predsedavajući Borda guvernera elektronskih medija, američke agencije koja finansira Radio Slobodna Evropa, kao i Glas Amerike, pozvao je na vladu Azerbejdžana da hitno omogući ponovno otvaranje biroa.

XS
SM
MD
LG