Linkovi

Supruga ruskog opozicionara: Zahtev za četvrt veka u zatvoru - priznanje efikasnosti rada


ARHIVA - Opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza stiže na sud u Moskvi u pratnji ruskih policijaca, 8. februara 2023. (Foto: AP)
ARHIVA - Opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza stiže na sud u Moskvi u pratnji ruskih policijaca, 8. februara 2023. (Foto: AP)

Supruga ruskog opozicionog političara Vladimira Kara-Murze kaže da zahtev državnog tužilaštva Ruske Federacije da se njen suprug osudi na 25 godina zatvora predstavlja priznanje delotvornosti rada jednog od osnivača Antiratnog komiteta Rusije.

Vladimiru Kara-Murzi, koji je uhapšen u Moskvi u aprilu 2022. godine, sudi se u tri krivična predmeta, uključujući navodnu izdaju i ukupno mu je pretilo do 24 godine zatvora.

ARHIVA - Evgenija Kara-Murza u studiju Glasa Amerike
ARHIVA - Evgenija Kara-Murza u studiju Glasa Amerike

Evgenija Kara-Murza, u intervjuu za Ruski servis Glasa Amerike, cinično je rekla da je "divni" tužilac Loktionov "jednostavno zaokružio taj broj na četvrt veka".

"S druge strane, oni su neka vrsta nepopravljivih optimista. Uostalom, oni zaista, izričući takve kazne ljudima koji javno kritikuju vlast, veruju da će i za 25 godina biti ovde. U isto vreme, i tužilac Loktionov i takozvani sudija Podoprigorov, koji je i sam na Magnicki listi, trebalo je da budu na optuženičkoj klupi već duže vreme", rekla je Kara-Murza za Glas Amerike, opisujući proces protiv svog supruga „kafkijanskim“.

"Uglavnom, naravno, sve je išlo ka ovakvom ishodu. Četvrt veka koje je tužilac Loktionov tražio zato što je Volodja javno kritikovao vladu, javno osudio zločine režima. Naravno, to je visoko priznanje delotvornosti njegovog rada. Odnosno, ovi ljudi ga se toliko boje i mrze ga, a očigledno je Volodjin rad bio toliko efikasan tokom svih ovih godina da su odlučili da ga sakriju negde daleko četvrt veka “.

Četrdeset-jednogodišnji Kara-Murza jedan je od malog broja istaknutih ruskih opozicionih aktivista koji je ostao u Rusiji i nastavio da kritikuje predsednika Rusije Vladimira Putina posle invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Uhapšen je na osnovu optužnice da je širio lažne informacije o oružanim snagama i proglašen "stranim agentom", što je termin koji insinuira da je osoba špijun i ruske vlasti su ga mnogo puta koristile optužujući aktiviste i novinare.

Njegov advokat je u oktobru 2022. objavila da se istražuje i u vezi sa izdajom, koja u Rusiji nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG