Linkovi

Počela peta beogradska NATO nedelja


U Beogradu je u četvrtak počela 5. Beogradska NATO nedelja koju organizuje Centar za evroatlanske studije (CEAS), predsednik Aleksandr Vučić bio je u poseti sedištu NATO u sredu, srpski parlamentarci nedavno su završili posetu sedištu NATO u Briselu i vojnom sedištu Alijanse u Monsu, a srpski i američki padobranci realizovali su desantne skokova iznad aerodroma Kovin. Sve ove aktivnosti su deo saradnje koja inače postoji između NATO i Srbije u okviru različitih programa, a utisak je da ovaj vojni savez pojačanim aktivnostima pokušava da popravi svoj imidž u Srbiji.

Sa druge strane, predstavnici NATO su na konfereciji u Beogradu ponovili da svi poštuju odluku Srbije da ostane vojno neutralna, navodeći mnoge primere drugih zemalja sa kojima sarađuju, a koje su takođe neutralne. Ono što zvaničnike NATO brine je generalno klimava bezbednosna situacija u regionu, ali i pojačana aktivnost Rusije i nejasna funkcija ruskog humanitarnog centra u Nišu.

General pukovnik Bendžamin Hodžins iz Armije SAD za Evropu, kaže da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu strateški interes SAD i NATO.

On je na konferenciji u Beogradu rekao da nije u interesu SAD da bilo koji deo Evrope izoluje od ostatka kontinenta, a naglašava da nesigrnost ovog regiona ima uticaja na celu Evropu.

U izjavi za portal Insajder, Hodžis je rekao i da ne veruje da je Rusko-srpski centar u Nišu humanitarni centar i smatra da je ta priča "fasada“, te da "nije ono za šta se predstavlja".

Hodžis je rekao da bi taj centar morao da radi transperantnije i da bi on voleo da dobije poziv da ga poseti.

Komandant američke vojske za Evropu na pitanje da li uopšte postoji plan da KFOR napusti Kosovo, kaže da je to "odluka Alijanse“.

"Ja sam zadužen da obezbedim učešće vojnika SAD u misiji KFOR-a. Koliko ja vidim najmanje pet godina nemamo nameru da napustimo Kosovo, jer su obezbeđeni resursi za narednih pet godina," kaže Hodžis.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO za javnu diplomatiju Tacan Ildem izjavio je na konferenciji CEAS da će misija KFORA na Kosovu nastaviti svoje prisustvo, jer je to neophodno za bezbednost i stabilnost celog regiona.

Direktorka CEAS Jelena Milić upozorava na ruski uticaj, na sada ne samo moralne, već i na bezbednosne pretnje.

Ona navodi da podela Kosova opet postaje opcija na kojoj se intenzivno radi "u nekim krugovima koji Balkanu ne žele dobro i koji ne žele da se Balkan stablizuje i demokratizuje".

Milićeva kaže da je cilj NATO nedelje od početka bio da zainteresovanu javnost Srbije i regiona što preciznije informiše o dešavanjima unutar NATO, o izazovima sa kojima se Alijansa susreće, sa pretanjama kako anticipira stvari i kako se priprema da na njih odgovori, kao i o glavnim planovima za Srbiju i Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG