Linkovi

Obeležena devetnaesta godišnjica od početka NATO bombardovanja SRJ


조 바이든 미국 대통령 당선인이 차기 정부의 국방장관으로 지명한 로이드 오스틴 전 중부사령부 사령관을 델라웨어 윌밍턴 퀸즈극장에서 소개하고 있다.

Vazdušni udari NATO snaga na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, započeli su na današnji dan pre 19 godina. Bombardovanje je tralajo 11 nedelja.

Devetnaesta godišnjica obeleževa se polaganjem venaca i cveća na spomenike poginulih, a centralna manifestacija povodom Dana sećanja na stradale u NATO agresiji održan u Aleksincu, gradiću na jugu Srbije nedaleko od Niša. Toj proslavi prisustovao je državni vrh predvođen predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijekom Anom Brnabić, a došli su i gosti iz RS, predsednik Milorad Dodik.

Manifestacija je počela u 20 sati, uz zvuke sirena, i gašenjem svetla u čitavom gradu. Veliki broj okupljenih tada je upalio sveće za žrtve.

U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura države, fabrike, rafinerije i drugi privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće, vojni i policijski objekti i druge institucije.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje SR Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem kumanovskog vojno-tehničkog sporazuma i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, nakon čega je usledilo povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Zvaničnih podataka o broju stradalih u bombardovanju NATO-a i sukobima koji su se u to vreme odvijali na terenu na Kosovu nema, a u javnosti se pojavljuje broj od oko 2.500 civila i oko 1.000 pripadnika oružanih snaga.

Međutim, Fond za humanitarno pravo iz Beograda, zajedno sa Fondom za humanitarno pravo Kosovo, 2014. godine objavio je poimenični popis žrtava koje su stradale od posledica NATO bombardovanja SRJ.

Prema tom popisu, u NATO napadima ubijeno je ukupno 754 ljudi, od čega 454 civila i 300 pripadnika oružanih snaga. Među civilima je 207 pripadnika srpske i crnogorske nacionalnosti, 219 Albanaca, 14 Roma i 14 pripadnika drugih nacionalnosti. Ukupno je stradalo 274 pripadnika Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije i 26 pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbeglih Albanaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG