Linkovi

Ren: Izbeći preteranu regulativu


"Potrebno je stimulisati tržišnu ekonomiju i na taj tradicionalni način podstaći ekonomski rast"
"Potrebno je stimulisati tržišnu ekonomiju i na taj tradicionalni način podstaći ekonomski rast"

Predsednik Instituta za globalni ekonomski rast komentariše ekonomsku situaciju u Evropi i SAD

Koja ekonomska teorija će prevladati u Evropi, a koja u SAD - da li će to biti politika štednje ili stimulisanja ekonomskog rasta? Za naš program o tome govori predsednik Instituta za globalni ekonomski rast Ričardu Ren.

Ren: “Kao rezultat nedavnih izbora u Evropi jasno je sledeće: nema ekonomske teorije koja bi mogla da podrži razvoj događaja u Grčkoj, čija je ekonomska i politička situacija haotična. U Francuskoj, građani su u suštini glasali za veću ekonomsku ulogu države, koja već ima ogroman dug od 90 odsto svog nacionalnog bruto proizvoda. Francuzi imaju sve veće teškoće da prodaju vrednosne papire svog duga, tako da će se kamatne stope povećati kao i stopa nezaposlenosti, a ekonomski rast usporiti. U međuvremenu, Španija i Italija i dalje predstavljaju izazove za EU.”

Glas Amerike: Šta mislite o ideji da treba povećati porez onima koji su super bogati?

Ren: “Sa moralne tačke gledišta postavlja se pitanje zašto povećati porez onima koji rade više i koji su produktivniji, koji u stvari doprinose većoj zaposlenosti i životnom standardu, itd. Drugo, veoma bogati obično nikada ne plaćaju visoku poresku stopu, pošto uvek pronađu način, legalni ili ilegalni, da izbegnu plaćanje poreza u potpunosti ili delimično, pa se ako treba i sele s lokacije na lokaciju, ili iz države u državu, gde ne plaćaju porez ili je on minimalan. S druge strane, mnogi u SAD smatraju da je potrebno povećati porez super-bogatima da bi se doprinelo rešavanju problema državnog deficita. Najbogatiji članovi našeg društva, prema ovim analitičarima, uživaju neopravdano velikodušne poreske olakšice i objektivno ne pružaju svoj udeo u finansijskom i ekonomskom oporavku zemlje”.

Glas Amerike: Kakve mere bi trebalo preduzeti u ovom momentu da bi se poboljšala ekonomska situacija u SAD?

Ren: “Trebalo bi izbeći preteranu regulativu, čija primena je enormno skupa i postaje kontra-produktivna, jer su potrebne sve veće i brojnije institucije koje će sprovoditi u delo zakone i propise. Tih regulativa se treba osloboditi i zauzvrat stimulisati tržišnu ekonomiju i na taj tradicionalni način podstaći ekonomski rast. Drugi opet zagovaraju ograničenu praksu stimultivnih paketa, ulazak u inovativnu ekonomiju i obuzdavanje ekscesa na Vol stritu”.
XS
SM
MD
LG