Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard, pozvala je 17 lidera zemalja evropskog bloka da preuzmu više obaveza za državne dugove drugih zemalja članica, ali se najveća evropska ekonomija, Nemačka, i dalje oštro protivi izdavanju evro obveznica, kao putu za objedinjavanje duga.


Lagard je na konferenciji za novinare u Londonu danas istakla da svi - s obzirom na smanjenje privrednih aktivnosti u eurozoni - moraju da učine više kako bi se podstakao ekonomski rast, dodavši da se mora uspostaviti bolja podela budžetskog opterećenja između jačih i slabijih ekonomija unutar eurozone. Ona je rekla da je neophodno podržati rast, ali putem strukturnih reformi, a ne kroz povećanje deficita.


U međuvremenu, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, koja obuhvata 34 najveće svetske ekonomije, predstavila je svoj polugodišnji izveštaj u kojem se takođe poziva na izdavanje evro obveznica.


Ta organizacija je saopštila da se globalna ekonomija postepeno oporavlja, ali da je poboljšanje krhko, nejednako u različitim regionima i da može biti dovedeno u pitanje zbog krize u eurozoni.